Ulf Kristersson krypande för krigsalliansen

Regeringens ansökan till krigsalliansen Nato är utdragen och osäker. Det är den svenska yttrandefriheten som sätter käppar i hjulet. I ett försök att sända signaler till omvärlden och Turkiet, träffar USA:s president Joe Biden Ulf Kristersson.

Den svenska regeringens ansökan till krigsalliansen Nato skulle gå snabbt och smidigt, sa man iallafall i början. Problemet som uppstått på vägen är att omvärlden, i synnerhet Turkiet, inte kan acceptera svensk grundlag.

Vår yttrandefrihet möjliggör nämligen att man får bränna koranen vilket muslimerna i Turkiet inte gillar. Turkiet har i sin tur valt att inte godkänna Sveriges ansökan till krigsalliansen om inte Sverige förbjuder koranbränning, ett ingrepp som skulle inskränka på yttrandefriheten.

Ulf Kristersson kryper till Joe Biden

Natos största och viktigaste medlem är USA vilket har gjort USA:s president till den inofficiella ledaren för krigsalliansen, oavsett vem som har den officiella rollen som generalsekreterare.

I ett desperat försök att förbättra sina chanser att få vara med i krigsalliansen åkte därför Sveriges statsminister Ulf Kristersson till USA för att träffa president Joe Biden.

Vad de båda pratade om är inte det viktiga, det säger Ulf Kristersson till Aftonbladet. Det viktigaste var att Kristersson fick synas tillsammans med Biden. Man hoppas att mötet ska visa enighet och sammanhållning och att Bidens hand på axeln ska få Sveriges värde att öka och förhoppningsvis få Turkiet att släppa in landet i Nato.

– Vi är förberedda för Nato-toppmötet nästa vecka. Och jag vill upprepa: USA stöder helt och fullt Sveriges medlemskap i Nato, sade Biden under presskonferensen i Vita huset.

Kritik: Pinsamt och underdånigt

Men långt ifrån alla bedömare såg styrka och enighet i mötet. Flera ser mötet som desperat och pinsamt av flera anledningar.

Joe Biden, svag och senil: Dels är det naivt av Ulf Kristersson att tro att Joe Biden lovord ska hjälpa honom eftersom stora delar av världen ser på Biden som en senil svag gubbe. Väldigt få har respekt för honom som man och ledare och den respekt som finns är snarare kopplad till USA:s militära förmåga.

Kristersson, krypande och underdånig: Många bedömare anser att bilden av Sverige i allmänhet och Kristersson i synnerhet sjönk efter mötet. Att behöva komma krypandes till Biden och USA för att få hjälp att säga till Turkiet att inte vara elaka signalerar svaghet. Istället borde Kristersson från början ha varit stenhårda med Turkiet.

Turkiet har inte råd att vika sig

Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, har lagt väldigt mycket prestige i att Sverige ska förbjuda koranbränningarna om Turkiet ska godkänna dem. Faktum är att Erdoğans popularitet var på nedgång under längre tid men att den efter att han offentligt tagit ställning mot koranbränningarna höjts.

Att Erdoğan nu skulle vika ner sig och godkänna Sveriges ansökan till krigsalliansen är mycket osannolikt eftersom han riskerar att sänka sig själv på samma gång.

Analysen: Svenska politikers vekhet är problemet

Flera bedömare anser att det bästa som svenska politiker hade kunnat göra är att från början slutat vara så medgörliga och veka i förhandlingarna till andra länder.

Hade Ulf Kristersson, Tobias Billström och alla andra politiker från början tydligt och klart sagt till Erdoğan att han inte har något att göra med svensk yttrandefrihet och vilka böcker vi väljer att bränna hade chanserna varit mycket högre att de faktiskt godkänt Sveriges ansökan betydligt snabbare.

I den internationella politiken blåser det hårda vindar och den som inte står upp för något kommer att falla för allt. Erdoğan och alla andra ledare i världen respekterar principfasta hårda män och här anser bedömare att Kristersson och regeringen gjort sitt största misstag: man tillät sig själv gå ner på knä och Turkiet att diktera villkoren.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Kristersson är en fjant. !! Billström är en fjomp !! Resten av regeringen består av fånar.

    Johan Forssell (biståndsminister) är väl den ende jag inte retat upp mig på…..han stoppar pengarullning till trams —
    och tycks vara ngt så ovanligt som gift & heterosexuell med normala sexvanor som resulterat i 4 barn med en helt vanlig kvinna.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter