Unik dokumentation har gjorts av vraket efter svensk fartygskatastrof

En av svensk historias värsta fartygskatastrofer inträffade under andra världskriget, när en sovjetisk ubåt sänkte ett svenskt passagerarfartyg. Nu undersöks vraket på nytt och de öppna sår som finns kan ges en chans att läka.

I snart 80 år har sänkningen av S/S Hansa varit ett öppet sår för gotlänningarna. Den 24 november träffades passagerarfartyget av en torped från en sovjetisk ubåt och sjönk snabbt. Av 86 personer ombord, de flesta gotlänningar, var det bara två personer som överlevde.

Nu genomför forskare, på uppdrag av stiftelsen Voice of the Ocean och Gotlands Museum, nya undersökningar av vraket. En unik 3D-modell har tagits fram, genom att sätta ihop hundratals högupplösta fotografier, som ger en detaljerad bild av det, rapporterar SVT.

Att kunna dokumentera det som finns medan vi kan göra det är jätteviktigt, säger historiken Lars Kruthof till SVT.

För de anhöriga till offren är katastrofen ett öppet sår och när forskarlaget har åkt ut till vrakplatsen har man fått med sig blommor att lägga i vattnet. Förhoppningen är att det ska bidra till att läka såren, genom att de får se hur vraket ser ut och hur förloppet kan ha gått till.

Fram till Estonia-katastrofen 1994 var sänkningen av S/S Hansa den värsta svenska fartygskatastrofen. I Visby Domkyrka finns det så kallade ”Hansakoret”, som är ett litet kapell i kyrkan, där det finns en minnestavla över de 84 personer som omkom. Där finns även en minnestavla över de som omkom i Estoniakatastrofen, samt tsunamin i Sydostasien 2004.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter