USA är tillbaka på månen – för första gången på 50 år

Rymden är återigen på modet och USA har återvänt till månen, för första gången sedan 1972. Detta ses som det första steget för fler rymdresor.

Natten till fredagen (svensk tid) landade en amerikansk farkost vid månens sydpol. Det var den obemannade rymdfarkosten Odysseus som genomförde landningen.

Händelsen ses som historisk av flera anledningar. Dels är det första gången på 50 år sedan en amerikansk farkost landade på månen. Senast det skedde var 1972 då Apollo 17 landade med Gene Cernan och Harrison Schmitt ombord, som var sista gången en bemannad farkost landade på månen, rapporterar Sky News.

Det är även första gången som ett privat företag har lett en månlandning. Det är Texasbaserade Intuitive Machines som byggt farkosten, bland annat med raketmotorer från Elon Musks företag SpaceX.

Nasa utgjorde den största finansiären av projektet, som utgjorde en del av deras program Artemis. Ambitionen med programmet är att kunna landa en bemannad farkost 2026 på månen, etablera en rymdbas och använda den som en utgångspunkt för resor till Mars, rapporterar Reuters.

Rymdfarkosten Odysseus är den som har landat på månen. Skärmavbild: Youtube/ 
DW News
Rymdfarkosten Odysseus är den som har landat på månen. Skärmavbild: Youtube/ DW News

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter