USA stöder åter kinesiska viruslabbet

President Donald Trump satte stopp för penningbetalningarna till den mystiska organisationen Ecohealth Alliance. Nu bläddrar Joe Biden upp nya friska skattepengar. Organisationen hälsar att den har bättrat sig och slutat utveckla virussjukdomar.

”Gain-of-function” är namnet på det besynnerliga forskningsfält där målet är att modifiera sjukdomsalstrande mikroorganismer som man hittar hos djur, som inte nödvändigtvis är skadliga för djuren, för att dessa sedan ska bli desto mer skadliga för människor.

I centrum för denna utveckling återfinner vi den New York-baserade stiftelsen EcoHealth Alliance (EHA), som grundades på 1970-talet och ursprungligen ägnade sig åt skydd av utrotningshotade djurarter. Sedermera har stiftelsen fått en rad nya styrelseledamöter som ändrat inriktningen.

Pentagon och Gates

Finansieringen av EcoHealth har i allt högre grad börjat komma från olika delar av den amerikanska militären och från Bill och Melinda Gates stiftelse. Trots att två tredjedelar av stiftelsens budget på något sätt kommer från skattebetalarna är det uppenbart att Bill Gates har ett stor inflytande. Som Frihetsnytt tidigare rapporterat är det Gates som sköter kontakterna mellan EHA och den kinesiska regeringen.

Zoologen Peter Daszak och den kvinnliga kinesiska forskaren Shi Zheng-Li vid Wuhan Institute of Virology (WIV) hade länge samarbetat kring fladdermusvirus. När Peter Daszak 2001 blev chef för EcoHealth fördjupades samarbetet. Arbetet kretsade kring WIV:s enorma samling på kroppsvätskor från 20 000 fladdermöss. Det handlade om virus som hittats i fladdermössens blod, avföring och urin.

Shi Zheng-Li, den kinesiska fladdermusforskaren, under fullt experimenterande. Foto peterdasza.com

Svårt att hitta virus

Alltihop lagrades i ett laboratorium med säkerhetsklass BSL-2. Samlingen omfattar mer än 20 000 fladdermusprover. Enligt Shi innehåller bara 10 procent av proven coronavirus. Och endast 10 procent av dessa är nära besläktade med SARS-CoV-1. Under alla sina år har teamet identifierat cirka 220 sådana virus.

Processen att odla virus innebär att förse dem med celler som de kan infektera. Flera labb runtom i världen har försökt få fram levande fladdermuscoronavirus och misslyckats. Fram till 2001 var Wuhan-labbet det enda som hade klarat bedriften – detta enligt Stephen Goldstein, en virusexpert som ständigt dyker upp i debatten till försvar för EHA och Peter Daszak. Goldstein är en av dem som omöjligen kan tänka sig att covid-19 och WIV hade något med varandra att göra.

Pengarna kommer tillbaka

Enligt Baltimore Jewish Life drabbades EcoHealth Alliance (EHA) i allmänhet och Peter Daszak i synnerhet av ”intensiv granskning” efter att det framkommit att man ägnat sig åt ”gain-of-function”-forskning, det vill säga utveckling av nya sjukdomar. President Donald Trump drog in de motsvarande 40 miljoner kronorna i statligt bidrag till EHA. Science berättar nu att Trumps efterträdare Joe Biden har beslutat att återuppliva samarbetet, med en blygsammare summa på cirka 6 miljoner kronor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter