Vänsterförfattaren åker på rejäl skatt efter förlorad bostadstvist

En av Sveriges mest profilerade författare på vänsterkanten får betala en skatt, som han inte betalat tidigare, för det hus han använder året om.
Jan Guillou. Foto: Wikipedia/ Per A.J. Andersson
Jan Guillou. Foto: Wikipedia/ Per A.J. Andersson

363 000 kronor i utebliven förmånsbeskattning ska författaren Jan Guillou betala efter att ha förlorat tvisten om det hus som han använder i Barkö i Östhammar kommun, Uppsala län. Tvisten har handlat om att Skatteverket hävdat att han använder huset som permanent bostad, medan författaren själv hävdar att det är en ”skrivarlya”, som inte ska omfattas av skattereglerna, rapporterar Uppsala Nya Tidning (UNT).

Efter flera turer genom domstolarna har nu Högsta Förvaltningsdomstolen meddelat att man tar upp målet, vilket innebär att kammarrättens beslut är det som gäller. Liksom förvaltningsdomstolen i Uppsala ansåg kammarrätten att Skatteverket hade rätt.

– Det är oerhört förargligt då jag går till historien som skattesmitare även om så inte är fallet, säger Guillou till UNT.

Utöver den förlorade bostadstvisten och hans böcker om den adlige agenten Carl Hamilton och tempelriddaren Arn Magnusson, är Guillou känd för sin fientliga inställning till sverigedemokrater. Inför riksdagsvalet 2022 refererade han till partiets väljare som ”pöbel”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter