Vapenleveranser till Israel kan vara folkrättsbrott

Nu varnar flera FN-experter att länder som skickar vapen till Israel kan bryta mot folkrätten om vapnen används i Gaza. I skrivande stund har nära 30 000 palestinier dödats i Gaza, och Israels krigföring har fått stark internationell kritik.

Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober har nära 30 000 palestinier dödats och ytterligare 69 000 skadats. Majoriteten av de drabbade är kvinnor och barn, och nu varnar FN-experter att länder som i nuläge skickar vapen till Israel kan bryta mot folkrätten. Om detta rapporterar Dagens Nyheter.

Israels krigföring i Gaza har fått stark kritik av bland annat Amnesty International, och länder som Belgien, Spanien och Italien har helt stoppat leveranserna av vapen till Israel. Experterna uppmanar nu fler länder att stoppa leveranserna.

”Som att bli dömd för medhjälp”

Till Dagens Nyheter säger folkrättsexperten Pål Wrange att ett land inte får skicka vapen till ett annat land om de används för att bryta mot internationella lagar.

– Det är ungefär som att man kan bli dömd för medhjälp om man hjälper någon begå inbrott eller något annat brott, berättar experten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter