Var tredje europé röstar antiglobalistiskt

Just nu sker ett paradigmskifte på riktigt i Europa. Enligt färska siffror röstar var tredje europé på ”populistiska, högerextrema eller vänsterextrema” partier.

Ett nytt forskningssamarbete med fler än 100 statsvetare från 31 olika länder visar att nästan en tredjedel av alla européer lägger sin röst på ”populistiska, högerextrema eller vänsterextrema” partier. Detta rapporterar The Guardian.

Paradigmskifte på riktigt

Utvecklingen sker i en rasande takt och ett paradigmskifte i vad vanliga människor har för åsikter är på väg att ske. I början av 1990-talet låg siffran på 12 procent och i början 2000-talet låg siffran på 20 procent. Förra året låg siffran på 32 procent.

Forskningen, som leds av Matthijs Rooduijn, visar även att det är stödet för högerpartier som ökar snabbast.

– Det finns fluktuationer, men den underliggande trenden är att siffrorna fortsätter att stiga, säger Rooduijn och fortsätter:

– Vanliga partier förlorar röster; anti-etableringspartier vinner.

Vanligt folk enas mot ”eliten”

Forskningen har kommit fram till att det kan vara en mängd faktorer som ligger bakom utvecklingen. Framförallt handlar det om ett växande missnöje i frågor som invandring, ekonomin, hanteringen av klimatkrisen samt åtgärderna under covid-19-pandemin.

Man ser även att de personer som valt att rösta på ”populistiska, högerextrema eller vänsterextrema” partier har en gemensam nämnare. Det är ”folket” mot en ”korrupt elit”.

Vidare ser man att allt fler människor upplever att politiker idag inte jobbar för folket. Istället vill man att all politik ska vara ett utryck för folkets vilja.

”Det går att besegra finanseliten”

Tobbe Larsson, politisk kommentator på Frihetsnytt, ser mycket positivt på nyheten. Han anser att detta är ett bevis för att det just nu sker en omvälvande förändring hos europas alla folk.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Vad är din kommentar till det pågående paradigmskiftet?

– Detta visar tydligt att den antiglobalistiska rörelsen fortsätter sin frammarsch mot att ta tillbaka världen från finanseliten, säger Larsson.

Varför tror du att det sker just nu?

– Väldigt mycket har att göra med det som händer i USA. Det vill säga Donald Trump som sått ett frö i europas antiglobalistiska rörelse att det går att besegra finanseliten, säger Larsson och fortsätter:

– Det här är ytterligare ett av många bevis för att det går att besegra globalistern trots att det finns massor av defaitiska negativister i vår rörelse som hävdar att det är omöjligt. Vi kommer att visa även här i Sverige att vi som älskar verklig mångfald i form av suveräna nationer och folk kommer att vinna denna strid mot de som vill förinta jordens mångfald. Kampen har precis börjat!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter