Varning: hälften av dina elprylar innehåller skadliga ämnen

Kemikalieinspektionen har gått ut med en varning för att nästan hälften av de elprylar som finns i hemmen innehåller skadliga ämnen. Det är i synnerhet en sak man bör vara uppmärksam på för att undvika detta.

I ett pressmeddelande skriver Kemikalieinspektionen att den senaste genomgången av laddare, hörlurar, belysning och annan hemelektronik visade att 47 procent av dessa innehöll så pass skadliga ämnen att de egentligen inte får säljas i EU. Detta efter att ha undersökt 98 procent av utbudet från 24 företag.

Det är framförallt bly och kadmium i lödningar och ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i mjukgjord plast, som utgör dessa ämnen. Även produkter som var CE-märkta1, vilket talar för att märkningen inte är någon garanti för kvalitet.

Produkterna är inte akut hälsofarliga för den enskilde konsumenten, säger inspektör Mariana Pilenvik, enligt pressmeddelandet, Men de bidrar till den sammanlagda exponeringen av de farliga kemiska ämnen vi utsätts för i vår vardag och därför är det viktigt att få bort dem från marknaden.

Flera företag anmäldes

Problemet finns hos produkter från små och några medelstora företag. I samband med inspektionen anmäldes 15 av de 24 företagen som misstänkta för miljöbrott. Dessa valde i samband med att självmant ta bort produkterna från sitt sortiment.

Som konsument kan du försöka välja bort lågprisvarorna eftersom det är bland dem som vi hittar de förbjudna ämnena, säger Mariana Pilenvik, enligt pressmeddelandet, Var också uppmärksam när du handlar på nätet från länder utanför EU eftersom produkterna kan innehålla ämnen som är förbjudna här.

  1. Conformité Européenne. ”Genom att CE-märka produkten försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv. Märkningen fungerar sedan som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.” Källa: Svenska Institutet för Standarder []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter