Vattenfall ställs till svars för prismanipulation

Den gångna tidens obalans mellan efterfrågan och tillgång på eleffekt kan ha gett olika sorters snedvridning av marknadsmekanismerna på elmarknaden. Statliga Vattenfall misstänks nu för manipulation av elpriset på den finska marknaden.

Eleffektbranschen har alltid dragits mot stordrift och utnyttjande av skalekonomier. Det är dyrt att anlägga mindre lokala produktionsanläggningar och tendensen är stark till uppköp av mindre anläggningar och operatörer och integrering i mycket stora företag, som svenska statens bolag Vattenfall.

Dessa storföretag ger ofta små möjligheter till insyn i verksamheten för allmänheten och kan frestas töja på regler som gäller på marknaden, till egen fördel men på bekostnad av de många som får betala, i det här fallet elkonsumenter.

Vattenfall misstänks

Vattenfall misstänks nu konkret för marknadsmanipulation(1) under 2022 och utreds både av svenska Energimyndigheten(2) och Finlands motsvarighet. Det skriver Dagens Industri (DI).

Det handlar om budgivning på spotmarknaden Nordpool där eleffekt säljs på avrop. Ett par bud som Vattenfall lämnade, misstänks inte ha återspeglat Vattenfalls verkliga marknadssituation. Vattenfall kan ha haft eleffekt att sälja, men avstått för att höja priset på marknaden och därmed få bättre betalt för den eleffekt som företaget faktiskt levererade.

Vattenfall menar att buden var misstag utan ond avsikt, och har själv rapporterat in dem till den finska energimyndigheten. Om Vattenfall fälls till ansvar för marknadsmanipulation kan det enligt reglerna kosta företaget tio procent av omsättningen det aktuella året som förseelsen begicks – i detta fall uppåt 24 miljarder kronor.

(1) Marknadsmanipulation har en bred definition i Marknadsmissbruksförordningen, som lyder "utförande av en transaktion, läggandet av en handelsorder eller annat beteende som ger eller kan förväntas ge falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på ett finansiellt instrument, ett relaterat spotavtal avseende råvaror, eller en auktionerad produkt baserad på utsläppsrätter".
(2) Energimyndigheten är tillsynsmyndighet för Sveriges avreglerade eleffektbransch, en uppgift som på några sätt delas med systermyndigheten Energimarknadsinspektionen.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter