Vernissage – Han tar tillbaka regnbågen

Nu finns möjligheten att ta del av konst som hyllar den svenska naturen. Konstnären bjuder nämligen in dig till vernissage. Frihetsnytt har fått en liten försmak av vad som kommer att finnas tillgängligt.

Från och med onsdagen den 13 december håller konstnären och opinionsbildaren Åke Blomdahl (känd som skribent i Nya Tider och talare på Nya Bok- & Mediemässan) en utställning av sina konstverk i Stockholm. Det är på Galleri Kaktus på Odengatan 48 som vernissagen äger rum. Mer praktisk information finns på evenemangets Facebooksida.

Foto: Frihetsnytt
Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytt fick en specialtur i galleriet, där Åke var full gång med att sätta upp alla tavlor. Vernissagen äger rum på fredag, den 15 december klockan 17-20, då det kommer att bjudas på glögg och tilltugg.

Jag kommer att hålla några små anföranden under kvällen, eftersom det kommer vara mycket rörelse. En person kommer och en annan går. Då kommer jag att berätta lite om några av tavlorna. En av målningarna är inte färdigställd och då kommer jag bland annat ta upp hur den komma att slutföras, berättar Åke, samtidigt som han sitter på en hopfällbar stege efter att ha satt upp en av sina större tavlor.

Det verk som Åke lägger störst vikt vid när vi går runt i galleriet föreställer en så kallad sol-halo, där flera ringar från solen syns på himlen.

"Soltavlan". Foto: Frihetsnytt
”Soltavlan”. Foto: Frihetsnytt

”Soltavlan”, som är lite av vernissagens huvudattraktion, är ett samarbete mellan en äldre konstnär, Harald Hölbling och mig själv. Han gjorde en skiss till tavlan 1956, varefter den har legat i hans byrålåda i många år. Men det blev aldrig av att göra själva målningen. Jag träffade honom så sent som 2018, då han berättade sitt livs historia och så fick jag ärva den, med löfte om att göra färdigt den. Det gjorde jag och han fick i alla fall se den på nätet innan han gick bort 2019.

En annan tavla som Åke är väldigt förtjust i visar en djup vinterskog, där en liten ensam skidåkare tar sig fram.

”Olles skidfärd” heter den. Den är inspirerad av en Kaspar David Friedrich-målning1, som har den här sortens detaljer, att det är en liten figur och stora granar.

"Olles skidfärd" i mitten. Foto: Frihetsnytt
”Olles skidfärd” i mitten. Foto: Frihetsnytt

Det är något som vi ser på flera av bilderna att det är små karaktärer omgivna av stora skogar.

Alldeles riktigt. Det har varit ett grundtema under nästan hela mitt liv: att människan är en liten del av naturen, eller borde vara det. Vi dominerar den här planeten på ett alldeles för hårt sätt. Vi lever i Antropocen2 sägs det. Mänskligheten har blivit så kraftfull att vi har blivit en geologisk kraft. Vi har växt över vad som är ekologiskt och naturligt hållbart. Det är min definitiva övertygelse.

Foto: Frihetsnytt
Foto: Frihetsnytt

Så det är framförallt naturmåleri som du fokuserar på?

Ja, i synnerhet svensk skog, som jag tycker är missförstådd. Många tror att det finns mycket skog i Sverige, men det är egentligen mest gran- och tallplantager. Jag försöker få fram det som jag tycker är vackert med en äkta naturlig skog, med döda grenar och stammar. Sånt som inte är tillrättalagt. Det ska ge en känsla av vildmarken och det ska vara den svenska skogen, för det är oftast fjäll och havslandskap som annars dominerar.

Var har du målat alla dessa? Är det från olika delar av landet?

Spillkråkor i Bagarmossen. Foto: Frihetsnytt
Spillkråkor i Bagarmossen. Foto: Frihetsnytt

Det är en hel del från norra Uppland, där jag har en stuga. Jag har även rest en del i Norrland och sett fjällnära skogar. En del av tavlorna, som den med spillkråkorna, har jag målat hemma i Bagarmossen. Man kan även se natur inne i bebyggelsen, om man har de ögonen.

När du målar en naturscen, står du ute i naturen, tar du ett foto och gör klart det hemma, eller målar du ur fantasin?

Det är både och. Det är sällan som det helt och hållet är fantasin. Jag fotograferar en hel del och jag målar mycket utomhus. Ofta kan man påbörja målandet utomhus, men sen kan man bli tvungen att bege sig inomhus om det börjar regna. Då fortsätter man i ateljén, där man har stöd av foton.

Det väsentliga för min del är att det ska vara tolkat av en människa. Det ska inte vara några direkta avmålningar av fotografier.

Trött på politiserade regnbågar

Ett inslag som förekommer i flera av hans verk är regnbågar. Men de har inte den betydelse som Pride-rörelsen har gett dem idag.

Det är så jäkla trist att man har exploaterat regnbågen på senare år och gjort den till en politisk symbol. Den har inget sådant syfte alls i mina tavlor. Många av de här har jag målat flera år innan det inträffade och Pride-flaggorna började flaxa på stan.

Regnbågen har ju en enorm betydelse inom nästan alla religioner. Inom kristendomen är det Guds underskrift på att han inte kommer att skicka en ny syndaflod efter regnet. Inom nordisk asatro har vi bron Bifrost, som förbinder Asgård med den övriga världen. Det är en anmärkningsvärd företeelse som fångats av alla religioner genom historien.

Vernissagen kommer att pågå till den 22 december. Då finns möjligheten att besöka den och se Åkes tavlor. Samtliga är till salu och vill någon köpa ett original ligger de på mellan 15 000 och 22 000 kr.

  1. Kaspar David Friedrich var en tysk romantisk konstnär som levde under första halvan av 1800-talet. Han är känd för flera naturmålning, där den mest kända är ”Vandraren över dimhavet”. []
  2. En föreslagen geologisk epok, inleds med industriella revolutionen tills idag. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter