Vice premiärminister vill att Belgien anmäler Israel för folkmord

Belgiens vice premiärminister Petra De Sutter vill att landet gör som Sydafrika och anmäler Israel till Internationella domstolen. Såväl Sydafrika som De Sutter anser att Israel gör sig skyldig till folkmord på palestinier i Gaza.

För en tid sedan lämnade Sydafrika in en anmälan till Internationella domstolen där de vill att Israel utreds för folkmord av den palestinska befolkningen i Gaza, någonting Frihetsnytt har rapporterat om. Enligt Sydafrika har Israel genom sin aggressiva krigföring – som drabbat tusentals civila – brutit mot folkmordskonventionen från 1948. Nu får Sydafrika stöd från europeiskt håll.

Vill att Belgien anmäler

I dagarna gick Belgiens vice premiärminister Petra De Sutter ut med att hon anser att den belgiska regeringen bör göra som Sydafrika och tydligt ta ställning mot vad hon menar är ett stundande folkmord. Ministern säger att befolkningen i Gaza lider, och att Belgien inte bara kan stå och se på.

De Sutter har även tidigare tagit ställning mot det israeliska våldet. På X (tidigare Twitter) skrev De Sutter att ”våldsamma bosättare” från Israel kommer att nekas inträde i Belgien, samt att hon kommer att verka för att hela EU gör samma sak.

Sedan dess har EU kritiserat vad man anser vara en ökning av bosättarvåld från den 7 oktober och framåt. Även USA har börjat neka visum åt personer som man misstänker har något att göra med bosättarvåldet.

Spansk partiledare tar ställning

Även i Spanien höjs röster för att sätta stopp för Israels krigföring. Vänsterpartiet Podemos ledare Ione Belarra kallade Sydafrikas ställningstagande för ”tappert”. Partiledaren vill även hon att hennes land tydligt tar ställning mot Israel, och hon säger att hon kommer att ta upp frågan i det spanska parlamentet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter