Vill inte Västvärlden ha fred?

Kriget mellan Ryssland och Ukraina fortsätter att rasa och de döda räknas i hundratusentals. I en video ses Västvärldens diplomater demonstrativt lämna förhandlingarna med sina ryska motsvarigheter. Många ställer sig frågan: Vill inte Västvärlden ha fred?

Ryssland gick den 24 februari 2022 in i Ukraina med militära trupper. Kriget har till dagens datum den 6 juli 2023 pågått i 2 år och 133 dagar. I de allra flesta krig brukar de internationella samfundens inställning vara att det viktigaste är att uppnå fred och få slut på dödandet, så får man lösa konflikterna efteråt vid förhandlingsbordet.

Trots att nästan hela världen på ett eller annat sätt är involverade i kriget har fredssamtal fortfarande inte upptagits och många ställer sig frågan varför.

Det finns inga säkra källor på hur många soldater och civila som hittills har dött i konflikten men flera källor uppger antalet till 200 000 till 400 000 människor. En siffra närmare verkligheten kommer nog komma fram när kriget avslutats.

Fredsförsöken

Fredsförsöken från världssamfundens sida har lyst med sin frånvaro vilket har förvånat många. En video som spridits på sociala medier kan ge svar på varför förhandlingarna inte blir av.

OSCE höll ett möte i Österrikes huvudstad Wien. I OSCE sitter alla EU-medlemsstater, Nato-medlemmar och Ryssland. Syftet är att skapa en hållbar relation mellan Ryssland och Västvärlden.

Under mötet skulle de olika ländernas diplomater ge sin syn på olika problem, däribland kriget mellan Ukraina och Ryssland. När det var dags för Rysslands tur att prata ställde sig alla Västerländska diplomater upp och lämnade rummet.

Agerandet från de Västerländska diplomaterna har kritiserats kraftfullt på sociala medier. Folk skriver att det är ”uppenbart att Västerlandet inte vill ha fred” och att agerandet är skamligt.

Kriget är mycket lukrativt

Flera har även spekulerat i att Västvärlden inte vill ha fred och att anledningen till detta är att kriget i Ukraina är ekonomiskt gynnsamt. Kriget kräver enorma mängder vapen och ammunition vilket i sin tur ger enorma vinster för vapenindustrin.

När man tittar närmare på de 5 största vapenföretagen i världen finns ett mönster i ägandestrukturen. I samtliga av dessa var investmentbolagen Vanguard Group Inc. (Vanguard), Blackrock Inc. (Blackrock) samt SSgA Funds Management, Inc. (SSgA) de största ägarna.

Nedan listas vilken ordning de har i de fem största vapenproducenternas ägarstruktur (2022-12-06):

Lockheed Martin – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 3:a
Boeing – SSgA 3:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
Northrop Grumman – SSgA 1:a, Vanguard 3:a, BlackRock 5:a
Raytheon – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
General Dynamics – SSgA 7:a, Vanguard 2:a, BlackRock 5:a

Ett ändlöst krig, inte ett framgångsrikt

Wikileaks-grundaren Julian Assange sammanfattade 2011 de amerikanska krigen med att finanseliten vill ha ”ett ändlöst krig, inte ett framgångsrikt krig”. Genom kriget mot terrorismen, som inleddes 2001, fick man ett krig mot en ständigt existerande fiende.

En ständigt existerande fiende kräver ett ständigt existerande krig och ett ständigt existerande krig kräver ett ständigt inflöde av vapen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter