Yttrandefrihet, hyckleri och mordplaner i Assangemålet

Rättegången om Julian Assange ska utlämnas från Storbritannien till USA har precis avslutats och ett beslut kan väntas den kommande tiden. Detta har engagerat en hel värld och flera av de främsta förkämparna för yttrandefrihet har engagerat sig, samt påtalat de västerländska politikernas hyckleri.

Den två dagar långa rättegången rörande utlämningen av Wikileaks-grundaren Julian Assange från Storbritannien till USA, avslutades under onsdagen i London. Det brott han anklagas för är spionage, efter att föreningen Wikileaks1 2010 publicerat en stor mängd hemligstämplat material som avslöjade amerikanska krigsbrott i Irak.

Efter att ha befunnit sig i husarrest på Ecuadors ambassad i London 2012 till 2019, har han tillbringat fem i år i brittiskt fängelse. Detta trots att det inte finns några brittiska brottsanklagelser mot honom, bortsett från att avvek 2012 och sökte skydd på ambassaden, där han fick asyl.

Om han blir utlämnad till USA riskerar han 175 år i fängelse.

Flera aktörer som engagerat sig för yttrandefrihet samt frihet från massövervakning har engagerat sig i frågan. Edward Snowden, som 2014 tvingades gå under jorden efter att ha avslöjat USA:s omfattande övervakning av både sina egna och andra länders medborgare, kallar fallet för ”det viktigaste pressfrihetsmålet i världen”.

Var inte ute efter att skada amerikanska agenter

En av de anklagelser som USA riktar mot honom är att publiceringen av Wikileaksdokumenten ska ha utsatt flera agenter för livsfara, rapporterar Reuters.

Att Assange skulle ha velat utsätta amerikanska agenter för livsfara är något som tillbakavisas av bland annat Tucker Carlson, som under hösten besökte Assange i Belmarshfängelset i London. Enligt Carlson svarade Assange uppriktigt, utan några tecken på att han skulle ljuga, att han inte kände till något fall där någon blivit dödad som en följd av publiceringen.

”Det som drabbade Navalnyj kan drabba Assange”

Den gångna veckan har stort fokus legat på den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som dog i ett ryskt fängelse under oklara omständigheter. Vad exakt som hände är oklart, men västerländska politiker är övertygade om att Vladimir Putin gav order om att mörda honom.

Att det skulle kunna ske i ett västerländskt land verkar inte politikerna reflektera över. Men enligt hans fru Stella Assange är risken stor att det som Navalnyj ska ha råkat ut för, även kan drabba Assange. Detta sade hon till BBC under tisdagen.

Det finns anklagelser om att USA ska ha haft långtgående planer på att lönnmörda Assange. Den person som pekas ut är Mike Pompeo, som chef för underrättelsetjänsten CIA och utrikesminister under Donald Trump. Stella Assange säger till Tucker Carlson att det är Pompeo som borde sitta i fängelse, inte Assange.

”Ni kan inte rädda Navalnyj, men ni kan rädda Assange”

Att västerländska politiker upprörs över Navalnyjs öde, men håller tyst om Assange, får kritik för hyckleri av både Snowden och den numera avhoppade amerikanske presidentkandidaten Vivek Ramaswamy. Snowden påtalar att ingen kan rädda Navalnyj, men det går fortfarande att rädda Assange.

Ramaswamy uppmanar alla som upprörs av Navalnyjs död att kräva att Assange benådas. Efter att Ramaswamy hoppade av sin presidentkampanj valde han att helhjärtat ställa sig bakom Trump. Detta kan tolkas som att han kan komma att försöka påverka Trump att benåda Assange.

Trumps inställning till Assange har varit föränderlig. Inför presidentvalet 2016 berömde han Wikileaks, men 2019 ville han inte uttala sig om Assange. Det påstås att Trump ska ha erbjudit sig att benåda Assange om denne sade att mejl som läckt från Demokraterna, inte hade något med Ryssland att göra. Trump har även anklagats för att ha varit inblandad i planerna på att lönnmörda Assange, något som han tillbakavisar.

  1. Wikileaks är en viktig källa för visselblåsare att publicera hemligstämplat material som bevisar myndigheters maktmissbruk. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Assange är utsatt för ett rättsövergrepp av historiska mått.

    En Dreyfus affär i dagens läge.

    Jag känner ett oerhört förakt för dom två groupieskvinnorna som anmälde JA för ” våldtäkt” .

    Den ena har dessutom fräckheten att ta på offerkofta och skriva en bok !!! Usch…och den 🐍 är diakon…..fy f*n säger jag.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter