Yttrandefrihet i Storbritannien och Sverige

Frihetsnytt genomförde nyligen en intervju med Toby Young, från den brittiska yttrandefrihetsorganisationen The Free Speech Union. I och med att transkriberingen och översättningen av intervjun är så pass lång har var valt att återpublicera den i delar, för att göra det lättare att ta del av dess innehåll. I denna artikel har delarna som rör situationen för yttrandefriheten i Sverige och Storbritannien tagits med.

Situationen för yttrandefrihet i Storbritannien 02:38 – 04:36

Det är verkligen fantastiskt och ett otroligt arbete ni bedriver där borta! Men vad skulle du säga är den allmänna situationen för yttrandefrihet i Storbritannien? Skulle du säga att den är total, eller att den är under hot i olika delar av samhället?

– Jag tror att det varierar mellan de olika delarna av Storbritannien. I Skottland, till exempel, fick de nyligen igenom något som kallas ”Hate crime and public order Scotland act” [”Hatbrott och allmän ordning i Skottland”], vilket tvingar fram några riktigt drakoniska restriktioner för vad folk kan säga. Så folk har mindre yttrandefrihet i Skottland än vad de har i övriga Storbritannien.

Det är lite tuffare i Wales än det är i England, och nu håller ett lagförslag mot hatbrott på att växa fram på Nordirland. Så det varierar beroende på vilken del av Storbritannien du befinner dig i, ungefär som hur mycket yttrandefrihet du har beror på vilken region i Kanada du befinner dig, eller vilken del av Australien du bor i.

Överlag tror jag att situationen är lite bättre i Storbritannien än den är i resten av Europa. Det finns i nuläget ett lagförslag mot hatbrott som hanteras i det irländska parlamentet och det har introducerats på uppmaning av EU, liksom i flera andra medlemsstater i EU. Liknande lagförslag har antagits eller rullats ut. De kommer att påtvinga allvarliga restriktioner för vad folk får säga.

Lyckligtvis kommer detta inte att påtvingas Storbritannien, eftersom vi inte längre är en del av EU.

Yttrandefriheten i Sverige 04:37 – 06:14

Vad är ditt intryck av yttrandefriheten i Sverige, utifrån det som du läser i media?

– Den verkar vara ganska robust, bättre än i vissa europeiska länder. Bättre än i Finland, till exempel, där jag har för mig att en riksdagsledamot nyligen åtalades för att ha uttryckt sin kristna syn på samkönade äktenskap. Men så vitt jag kan se, är skyddet för yttrandefriheten i Sverige ganska robust och Sverige verkar vara en ganska liberal stat, i den gamla betydelsen av ordet.

Jag var självklart väldigt glad över att Sverige inte tvingade igenom en nedstängning 2020. Det verkar ha varit ett av de få länder, kanske till och med det enda, som inte genomförde en nedstängning. Det var otroligt hjälpsamt, eftersom det innebar att det fanns en kontrollgrupp, där vi kunde se att nedstängningar, där de infördes, i själva verket inte minskade överdödligheten som kunde kopplas till pandemin. Det var väldigt hjälpsamt att Sverige motsatte sig påtryckningarna att driva igenom en nedstängning.

Det gjorde det möjligt för personer, som jag själv, som var skeptiska till nedstängningarna, att kunna peka på Sverige som ett exempel och säga: ”Titta, en nedstängning hade ingen verkan med att mildra effekterna av pandemin. Sverige har inte haft någon nedstängning och hör till de med minst överdödlighet i hela Europa 2020.”

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter