AfD tar för första gången över en region

Alternativ för Tyskland har för första gången vunnit i ett regionval. Trots att hela etablissemanget samlats mot partiet fick de över 50 procent och segern beskrivs som sensationell.

Alternativ för Tyskland (AfD) har under den senaste tiden legat högt upp i opinionsmätningarna och den 9 juni nådde partiet en historisk milstolpe när de för första gången fick 20 procent vilket Frihetsnytt rapporterade om.

AfD vinner högsta posten i regionen

Robert Sesselmann kandiderade för AfD i regionen Sonneberg i Thüringen där han efter att rösterna hade räknats fick 52,8 procent. Hans motkandidat, kristdemokraten Jürgen Köpper, fick 47,2 procent.

Sesselmann tar därmed över rollen som lantråd i regionen. Enligt Reuters är det första gången någonsin det nationalistiska partiet AfD får toppositionen i en tysk region.

Vinsten beskrivs som sensationell och för AfD är vinsten en bekräftelse på vad opinionsmätningarna visar.

”Hot mot demokratin”

Det anmärkningsvärda med valet, utöver att AfD vann, var att samtliga andra partier hade gått ihop för att försöka stoppa AfD från att vinna. Partierna fick stöd av NGO:er och stora delar av näringslivet för att ”rädda demokratin” från AfD.

Georg Maier. Foto: Wikipedia/ Olaf Kosinsky
Georg Maier. Foto: Wikipedia/ Olaf Kosinsky

Thüringens inrikesminister och socialdemokratiska ordförande Georg Maier beskriver AfD:s vinst som en ”larmsignal för alla demokratiska krafter”. Maier uppmanar alla partier att ”lägga partipolitiska intressen åt sidan och tillsammans försvara demokratin”.

Är folket ett hot mot demokratin?

Att den nuvarande makten kallar AfD:s segrar för ett hot mot demokratin är anmärkningsvärt på flera sätt. Dels är det allvarligt att kalla en politisk motståndare för ett hot mot demokratin utan att ha några grunder för det.

Dessutom är det i synnerhet allvarligt att kalla partiet för ett hot mot demokratin eftersom det man i praktiken gör är att kalla folket för ett hot mot demokratin. Det är 52,8 procent av folket i Sonneberg som röstat på AfD och att kalla dessa för ett hot mot demokratin är löjeväckande och riskerar att underminera det politiska systemet.

Den fula strategin är vanlig hos etablissemanget

Att etablissemanget kallar Robert Sesselmann och AfD för ett demokratihot är egentligen inte konstigt om man ser på det utifrån ett historiskt perspektiv. Etablissemanget kan och vill inte möta AfD i en debatt eftersom de med stor sannolikhet kommer att förlora.

Istället väljer de att använda en strategi som kallas ”Guilt by Association”. Strategin går ut på att peka ut en motståndare som klandervärd för att han har umgänge med påstått klandervärda personer, åsikter eller organisationer. Personen blir då associerad med något klandervärt och blir därmed själv klandervärd.

I detta fall vill man göra gällande att AfD är ett hot mot demokratin, vilket i allmänhetens ögon är klandervärt. Detta innebär att de som då röstar eller sympatiserar med AfD också är ett hot mot demokratin vilket givetvis inte är något som någon vill.

”Guilt by Association” är en mycket farlig strategi som hotar friheten och riskerar att underminera det demokratiska systemet. När en person eller organisation blir utsatt för det skräms omgivningen till tystnad i rädsla för att själva bli anklagade för att vara något klandervärt.

Uppenbart fungerar inte etablissemangets strategi längre utan majoriteten av folket har sett igenom fulspelet, vilket visar sig när AfD får över hälften av rösterna trots kraftsamlingarna att försöka stoppa partiet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter