JUST NU: Nationalistparti når historisk milstolpe

Tysklands nationalistiska parti Alternative für Deutschland (AfD) kan glädja sig med att ha nått ett historiskt stöd i en aktuell opinionsundersökning. Det tyska etablissemanget samt tysk mainstreammedia glädjer sig däremot inte. 

Alternative für Deutschland (Alternativ för Tyskland) fick 10,3 procent i det nationella valet 2021, en nedgång från 12,6 procent i valet 2017. De senaste månaderna har AfD gått rakt uppåt i opinionen och den 9 juni fick AfD för första gången 20 procent i en opinionsundersökning.

I senaste valet till det nationella parlamentet kom AfD på femte plats av sex partier. I början av året låg AfD på ca 15 procent och det såg ut att bli en kamp med Die Grünen (tyska miljöpartiet) om tredje plats.

På senare tid ser det dock ut som att AfD tävlar mot SPD (Socialdemokraterna) om att bli Tysklands näst största parti. SPD leds av Tyskland förbundskansler Olaf Scholz och styr landet genom en koalitionsregering tillsammans med Die Grünen och FDP (Freie Demokratische Partei, liknar Liberalerna). SPD blev största parti vid valet 2021, men ligger nu i vissa undersökningar på tredje plats och riskerar att göra det sämsta valet någonsin.

Kommentar från AfD:s ledaning

I ett inlägg på Twitter kommenterar partiets ledargestalter Tino Chrupalla och Alice Weidel de stora framgångarna och påpekar att detta visar att partiet har valt rätt riktning i politiken.

Medborgarna vill ha politisk förändring, det visar de stigande siffrorna för AfD. För första gången i historien når vårt parti 20 procent-spärren i en opinionsundersökning. Vi har valt rätt kurs, men vi kan inte slappna av. Vi måste fortsätta arbeta med disciplin och enighet, det gäller att bli ännu starkare för att kunna driva på politisk förändring.

Har gått upp och ned, men aldrig gett upp

AfD grundades 2013 och ställde upp i valet till det nationella parlamentet Bundestag bara några månader senare. Partiet fick 4,7 procent och missade därmed 5-procentspärren, men hade stora framgångar fram till 2019. Partiet kom in i samtliga 16 tyska delstatsparlament och i Sachsen fick de tom 27,5 procent.

AfD är starkast i östra Tyskland, i delstaterna som tidigare var en del av Östtyskland, men är svagare i de mer politiskt korrekta storstäderna i väst, däribland Hamburg.

Pandemi-åren 2020-2022 var en svår period för AfD. Partiet backade i flera delstatsval och i maj 2022 åkte partiet ur delstatsparlamentet i Schleswig-Holstein. I en del nationella opinionsundersökningar var partiet nere på 6 procent.

Sedan mitten av 2022 har partiet gått framåt och nästan fördubblat stödet i opinionen. Vid delstatsvalet i Niedersachsen den 8 oktober ökade partiet från 6,2 procent till 11 procent. Inflation, sänkt levnadsstandard, ökad invandring, ökade energipriser och sämre ekonomi har fått partiet att lyfta. 

En äkta motståndare till etablissemanget

AfD är till skillnad mot Sverigedemokraterna ett äkta anti-etablissemangsparti. Partiet har tagit strid mot etablissemanget inte bara när det gäller migration, men även i frågor som gäller EU, den så kallade klimatkrisen, vindkraft, kolkraft, energifrågor och framför allt i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. AfD säger nej till att skicka vapen till Ukraina.

Partiet förespråkar goda förbindelser med Ryssland, tror på en förhandlingslösning i Ukrainakonflikten och vill avsluta sanktionerna mot Ryssland. Under pandemin engagerade sig partiet mycket starkt mot nedstängningar, frihetsinskränkningar och sade bestämt nej till vaccinpass och all diskriminering baserat på vaccinstatus.

Avskytt av etablissemanget

Inte helt oväntat är AfD avskytt av det tyska etablissemanget. Den tyska underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz har klassat partiet som ”misstänkta extremister” och har därmed laglig rätt att övervaka partiet genom bland annat avlyssningar.

Det tyska institutet för mänskliga rättigheter (Das Deutsche Institut für Menschenrechte, DIMR) hävdar att AfD uppfyller de rättsliga förutsättningarna för att kunna förbjudas, trots att AfD var en av få stora aktörer som stod upp för just medborgerliga rättigheter under pandemin. DIMR finansieras av nationella parlamentet Bundestag och påstår sig vara oberoende. Samtliga större tyska partier vägrar att samarbeta med AfD.

Delstatsval 2024 och nationellt val 2025

År 2024 är det val i delstaterna Thüringen och Sachsen. Delstaterna är AfD:s starkaste fästen och där har AfD chans att bli största parti, vilket Frihetsnytt rapporterat om. I september 2025 är det återigen val till nationella parlamentet Bundestag. Enligt senaste YouGov-undersökningen får den nuvarande regeringskoalitionen (SPD, Die Grünen och FDP) endast 37 procent av rösterna.

FDP med endast 5 procent riskerar att åka ur parlamentet. AfD får 20 procent och konservativa Die Union (Kristdemokraterna, CDU och Kristsociala unionen i Bayern, CSU) får 28 procent, alltså tillsammans 48 procent, vilket skulle kunna räcka till en parlamentarisk majoritet. Friedrich Merz, partiledare för CDU har dock sagt nej till allt samarbete med AfD. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter