Alabama förbjuder transmän att delta i kvinnoidrott

Delstaten Alabama i den amerikanska södern, förbjuder transsexuella män att delta i collegeidrott för kvinnor.

Det är Alabamas republikanska guvernör Kay Ivey som beslutat att införa en lag som förbjuder transsexuella män att delta i kvinnliga idrotter på college. Enligt denna lag är det förbjudet för studenter att spela under en annan könsidentitet även efter att ha genomgått hormonbehandling. Biologiska flickor ska inte heller få delta i pojk- eller herrsporter, rapporterar Fox News.

Sedan 2021 är det förbjudet i Alabama för transsexuella män att delta i kvinnliga idrotter i tidigare årskurser.

– Om du är en biologisk man kommer du inte att få tävla i dam- och flickidrott i Alabama. Det handlar om rättvisa, helt enkelt, sade guvernör Kay Ivey i ett uttalande.

Spolierar decennier av framsteg inom damidrotten

En annan republikansk politiker, Susan DuBose, sade att ingen hormonbehandling kan upphäva de fördelar det innebär inom idrotten att ha fötts som man.

– Att tvinga kvinnor att tävla mot biologiska män skulle vända decennier av framsteg som kvinnor har gjort för lika möjligheter inom friidrott, sade DuBose.

HBTQ-lobbyn upprörd

Förbudet har såklart kritiserats av medlemmar och anhängare av HBTQ+-grupper.

HBTQ+-aktivisten Carmarion D. Anderson-Harvey, menar att lagen är en del av en ”systematisk attack mot HBTQ+-personer”.

– På bara två år har hon och extremistiska lagstiftare i Alabama antagit fyra anti-HBTQ+-lagar. Från att diktera vilka badrum vi får använda till att ignorera de faktiska problemen inom damidrotten, gör dessa politiker Alabama till en alltmer fientlig plats för transpersoner och HBTQ+-samhället som helhet.

Av USA:s 50 delstater har redan 20 infört restriktioner för transsexuella män att delta i kvinnlig idrott.

Från den 31 mars i år är det också förbjudet för transidrottare som har genomgått manlig pubertet att delta i internationella tävlingar.


KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter