Alice Tegnér är rimligtvis den främsta skaparen av barnvisor i Sverige. Hon skapade även annan musik i rikt mått, men barnvisorna är de som har överlevt och hållit kvar uppmärksamheten, nu in på andra seklet. Hon var också en förbehållslös svensknationalist i sitt skapande, och även på flera andra sätt en förebild för kulturskapare även i vår tid.
Barndom, uppväxt och levnad
Alice Tegnér föddes den 12 mars 1864 och dog den 26 maj 1943, 80 år sedan på dagen idag. Hon föddes in i vad som på den tiden var medelklass, med en pappa som var sjökapten, i Karlshamn i Blekinge. Pappan var musikalisk, hade piano i hytten, och där började Alice spontant spela och skapa musik.

Alice fick piano- och orgellektioner som yngre men valde i stort sett orgeln som sitt instrument. Familjen hade inte råd att ge henne en regelrätt musikerutbildning, utan hon utbildade sig till lärare.
1884 träffade hon Jakob Tegnér, sonson till Esaias Tegnér, och gifte sig med honom 1885. Hon verkade som lärare i Djursholms samskola, men skapade samtidigt musik med en sådan genomslagskraft att hennes svåger, bokförläggaren Fredrik Skoglund fick underlag till den klassiska barnviseboken Sjung med oss, Mamma! som kom att publiceras i nio upplagor.
Hon fick med tiden den kungliga medaljen Litteris et Artibus, och blev också invald i Kungliga Musikaliska Akademien trots att hon saknade formell musikerutbildning.
Skapande
Alice Tegnér skapade en rik och stor katalog av musik inom olika genrer under sitt skaparliv. Såväl kammarmusik som körmusik och julmusik fanns på repertoaren. Hon tonsatte också svensknationell musik som Axel Lundegårds Fosterlandet, Carl Larssons I Sverige och Jag är så glad, att jag är svensk till text av Paul Nilsson – alla värda ett återupptäckande.

Men barnvisorna var den del av hennes verk som liksom etsade sig in i evigheten, oavsett om hon skrev dem helt själv eller tonsatte andras texter. Många av dem lever än i dag – på förskolor och daghem, i skolans lägre klasser, i småbarnsfamiljer med lite musikalisk läggning, de har knappt åldrats.
De är för många för en uppräkning: Bä bä vita lamm, Ekorrn satt i granen, Dansa min docka, Mors lilla Olle, Sockerbagaren, Tre pepparkaksgubbar är bara några få. Alice Tegnér har format många, många svenska barns första uppfattning om musik.
Det finns flera anledningar1 till att Sverige är ett av bara tre länder i världen som nettoexporterar musik – Alice Tegnér är med all säkerhet en.
Alice Tegnérs eftermäle
Det finns inga tecken på att Alice Tegnérs minne ska blekna, och hennes minne lever så länge barn sjunger hennes sånger och föräldrar, förskollärare och lärare för dem vidare.
De har en outslitlig kvalitet, som mycket annan svensk musik i den rika svenska musikskapelse som är en del av vår ovärderliga svenska kulturskatt.
- Svenska är ett tonspråk, och det gör att modersmålstalande svenskar har en inbyggd känsla och förståelse för musikalisk och språklig melodi som inte talare av monotonare språk har på samma sätt. Dock visar undersökningar att svensktalande i genomsnitt också har en förnämlig känsla för rytm. [↩]