Arne Weinz kommenterar hovrättens dom – ”En stor besvikelse”

Idag meddelade Svea hovrätt sitt avgörande i det överklagade målet om ”hets mot folkgrupp” mot Arne Weinz. Trots aspekter som borde ha lett till en friande dom, blev så inte fallet. I en exklusiv intervju med FrihetsNytt delar Arne med sig av sina tankar om domen. En sak är i alla fall säker: han kommer inte att ge upp.

Den 25 september rapporterade FrihetsNytt om rättegången i Svea hovrätt mot författaren och debattören Arne Weinz. Målet rörde den överklagade domen om ”hets mot folkgrupp”, som meddelades i Attunda tingsrätt. En faktor som togs upp under förhandlingen i hovrätten var att mycket har förändrats i debattklimatet sedan Arne skrev de utpekade inläggen på sociala medier 2017.

Richard Jomshof. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset
Richard Jomshof. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset

Uttalanden som Richard Jomshof har gjort det senaste halvåret har inte setts som olagliga. Dessutom blev den lokale SD-politikern Bertil Malmberg friad i Högsta domstolen för uttalanden om islam.

Men idag kom domen från Svea hovrätt och där meddelas att tingsrättens dom står fast. Den förändring som görs är att beloppet som Arne ska betala i böter minskar, från 40 dagsböter på 530 kr, till 40 dagsböter på 300 kr.

Frihetsnytt har talat med Arne om domen och hans tankar om den.

Vad är dina tankar om domen som kom idag?

Det är en stor besvikelse givetvis. Jag känner väl att man inte har någon rättssäkerhet. Det var en kvinnlig åklagare, en kvinnlig ordförande i rätten och de två andra proffsen var kvinnor. Bland nämndemännen var det en kvinna och en man. Så det var i stort sett bara kvinnor. Då känner man en viss osäkerhet om de är med i nätverket Hilda.

Hur många av dem tycker personligen illa om män som mig, som vågar protestera mot massinvandringen? Att jag dessutom bor i Djursholm, har varit ganska framgångsrik och skriver böcker som inte är politiskt korrekta, gör att det känns som en politisk dom, snarare än en juridisk dom.

Under rättegången, tog de upp att mycket förändrats sedan du skrev de utpekade inläggen. Snarlika uttalanden som Richard Jomshof gjort har inte setts som olagliga. Har de tagit upp det någonstans i motiveringen av domslutet?

Ingenstans egentligen. Flera av de punkter som åtalet gällde, var att jag hade citerat Jomshof 2017. Jomshof har ju varit ute i debatten ganska nyligen om islam och han säger ganska skarpa saker. Jag säger precis som Jomshof gjorde 2017 och precis som han säger idag. Men Jomshof är inte dömd för något.

Hur kommer domen att påverka debattklimatet? Den kommer ju absolut att påverka vad folk vågar säga.

Det är klart att det påverkar en uppenbar kampanj av förföljelse mot regimkritiker. Vi är väl en 7-8 författare som har dragits inför skranket, för bland annat ”hets mot folkgrupp”, men även för förtal. Däribland Katerina Janouch. Och imorgon ska ju Lennart Matikainen och Åsa Vesterberg upp i Stockholms tingsrätt för ett så kallat ”förtalsmål”.

Det är en politisk kampanj mot de som vågar kritisera det galna massinvandringsprojektet eller islam. Det är en regisserad kampanj. Vi har lämnat demokratin bakom oss sen lång tid tillbaka.

Kommer du att överklaga domen till Högsta domstolen?

Jag kommer att ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen. Det är väl osäkert om de kommer att bevilja det, men det är i alla fall värt ett försök.

Det kommer ju att bli prejudicerande om de tar upp målet, alltså att det påverkar hur framtida domar kommer att se ut. Blir du frikänd eller fälld även där kommer det att sätta en standard för sådana här frågor.

Jag vet faktiskt inte om någon har sökt prövningstillstånd för ”hets mot folkgrupp”, för det är en enda gummiparagraf, som de använder för att sätta dit regimkritiker. Men det skulle vara intressant att få HD:s syn på saken.

Om HD nekar prövningstillstånd så kommer jag att gå vidare till Europadomstolen i Strasbourg. Där har man, som EU-medborgare, rätt att få saken prövad om man anser att ens mänskliga rättigheter har blivit kränkta, vilket jag anser. För i en demokrati ska man ha rätt till både yttrandefrihet och tryckfrihet. Dessutom är jag författare, debattör, journalist och skribent.

Så jag kommer att gå vidare till Europadomstolen. Sverige har blivit fällt 38 gånger där, så det är inte hopplöst i alla fall.

Men sen är det nog slut. Då får jag gå till Gud fader.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Näthatsgranskaren är fredad i våra domstolar. Han äger tingsrätterna. Nämndemän och domare lider av beröringsskröck. Har setat några meter ifrån honom i Hudiksvalls tingsrätt. Blev dömd för förtal. Hade delat Lamottes granskande artikel om Åbergs djurplågeri bl a. Sverige är illa ute när en sån här kan få hur många skadestånd som helst. Sanningen den bryr man sig inte om. Ofattbart sjukt det som sker. När ska elöndet stoppas!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter