Årsdag för general Pattons död

General George S. Patton var en av andra världskrigets mest legendariska generaler. Hans död efter en bilolycka lämnade flera frågetecken.

Den 21 december 1945 är det datum som pansargeneralen George S. Patton avled i Heidelberg, Tyskland efter en bilolycka, vilket Fox News uppmärksammar.

Patton var en av den amerikanska arméns främsta generaler och ledde oftast från främsta ledet i sin Sherman-stridsvagn. Han ledde sina trupper till seger mot den legendariske Erwin Rommels Afrikakår i Nordafrika, erövrade Sicilien, tog sig fram i Frankrike och var en av de första att gå in i Tyskland.

Men han var även uttalad kritiker av alliansen med Sovjetunionen och mot slutet av kriget uttryckte han oro över att kommunistiska aktivister infiltrerat universiteten och media, medan de som kunnat motsätta sig utvecklingen befann sig i Europa eller Stilla havet.

Olycka eller ”olycka”?

Den 9 december 1945 råkade han ut för en bilolycka i det nyligen besegrade Tyskland. Hans skador är omtvistade, om han var dödligt skadad eller bara lättare sårad. Det finns nämligen teorier om att hans kritik av infiltrationen av de amerikanska institutionerna skaffat honom mäktiga fiender, som velat röja honom ur vägen. En underrättelseofficer ska 1979 ha erkänt att han varit inblandad i mordet på Patton.

Nästan två veckor senare, den 21 december, avled han på sjukhuset i Heidelberg. Hans insatser under kriget vann stor beundran hos både allierade och fiender och Frankrike erbjöd honom en gravplats på fransk mark. Hans fru ville egentligen begrava honom på amerikansk mark, men beslöt sedan att han skulle begravas tillsammans med män under honom som stupade i strid.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter