I Kungsbacka utanför Göteborg har ett pilotprojekt drivits på Hammargårds avloppsreningsverk under året. Syftet är att rena avloppsvattnet på orten från skadliga läkemedelsrester, rapporterar SVT.
Påverkar människa och natur
Läkemedelsrester i vattnet kan få stora konsekvenser för både vattenmiljöer och människor då de har stor påverkan på bland annat de endokrina (hormonella) systemen. Vanligtvis utsöndras resterna i urinen och avföringen från de människor som tar olika läkemedel och hamnar sedan i både naturen och reningsverken, där stora delar av dem ej kan filtreras bort.
Kan reduceras med upp till 99 %
Därför är nya EU-direktiv för rening på gång där testet i Kungsbacka har skett i ett containersystem som har ozonering, aktivt kol och membranfiltrering inbyggt. Processen går ut på att avloppsvatten går genom flera olika steg för att kunna reducera flera sorters läkemedelsrester med upp till 99-procents reduktion.
– Kungsbacka ligger i framkant med att testa den här innovativa teknologin. Den här lösningen har potential att revolutionera framtidens avloppsvattenrening, säger Maurice Bourne, enhetschef på avloppsrening i kommunen, till SVT.
Smakar det så kostar det
Enligt projektingenjören Josephine Berg på företaget Mellifiq, som står bakom den tekniska lösningen kan tekniken kosta allt från ett antal miljoner i mindre skala till tiotals miljoner i full skala. Dock kan det vara värt det på sikt ifall det innebär att 99 procent av alla läkemedelsrester reduceras i reningsprocessen.
Som med all ny teknik är den alltid som dyrast och krångligast att implementera i begynnelsen när den ännu inte använts i någon större skala eller under längre tid. Man får också se på de stora vinster som görs i folkhälsan när folk inte får i sig hormonstörande ämnen i dricksvattnet. Något som kan vara till hjälp med tanke på de allt lägre testosteronnivåerna hos framförallt västerländska män.
Rent dricksvatten är viktigt !!!