Bankerna gör enorma vinster och folket går på knäna

Bankerna gör enorma vinster vilket Frihetsnytt skrivit om men samtidigt spår bedömare att de ändå kommer att höja räntorna. Detta har skapat en stor oro bland många vanliga svenskar och många är upprörda över bankernas agerande. Många människor kan inte betala sina lån eller har inte pengar till mat.

Bankerna giriga

Den 26 april gick Riksbanken ut och höjde styrräntan1 med 0,5 % till 3,5 %. Nu den 29 juni går Riksbanken ut igen bara 2 månader senare och höjer styrräntan med ytterligare 0,25 % till 3,75 %. Riksbanken har höjt styrräntan ovanligt snabbt det senaste året. Från 0 till 3,75 procent på drygt ett år för att få ned inflationen som drabbar Sveriges hushåll hårt.

Källa och foto: Riksbanken.
Källa och foto: Riksbanken.

Detta har lett till en kraftig höjning av bolåneräntorna från ca 1-2 procent för två år sedan beroende vilket bank och vilket avtal man hade till räntor på ca 4-5 procent idag. I mars var snitträntan för nya bolån med bindningstider på 1–5 år över 4 procent för första gången sedan december 2011, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Sedan dess har flera banker höjt sina boräntor ytterligare, och bedömare spår att de rörliga boräntorna når över 5 procent i vinter. Nu växer kritiken mot bankernas agerande. Politiska bedömare menar att bankerna tar stora risker då de agerar som de gör.

En motrörelse mot bankerna kan skapas

Visserligen ska bankerna tjäna pengar till sina ägare men i svåra tider som dessa då bankerna gör rekordvinster och många hushåll går på knäna så är det riskabelt att mitt i denna kris gå ut och höja boräntorna ytterligare. Om räntorna som flera bedömare tror kommer att bli 5 procent i vinter kan det skapa en motrörelse mot bankerna.

Räkneexempel som visar hur stor förändringen har varit på mindre än två år för en bolånekund med ett rörligt lån på 3 miljoner på Nordea.

För två år sedan 2021 08 06
Räntan låg på 1,64 %
Räntekostnad: 4100 kr/mån
Amorteringskostnad: Ca 5000 kr/mån
Totalt: 9100 kr/mån

Idag 2022 07 16
Räntan ligger på 4,92 %
Räntekostnad: 12 300 kr/mån
Amorteringskostnad: Ca 5000 kr/mån
Totalt: 17 300 kr/mån.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Jenny Jönsson, 49 år, som bor i Eslöw och som är arbetslös lärare att hennes räntekostnader har höjts så mycket att ”hälften av hennes inkomst går till boendet”.

– Om bankerna nu har de här fina resultaten och tjänar så mycket på glappet mellan in- och utlåning så borde man kunna ge tillbaka till kunderna. Och sänka räntan i stället för att hålla på och höja den – även om Riksbanken höjer, säger Jenny Jönsson till DN.

Frihetsnytt har ställt lite frågor till David Bergqvist som är representant för partiet Alternativ för Sverige, AFS, i Nacka kommun i Stockholm.  
David Bergquist. Foto: Åke Blomdahl
David Bergquist. Foto: Åke Blomdahl

Förvärrar bankerna krisen i samhället genom att de hela tiden höjer räntorna?

– Ja det motverkar inte inflationen på lång sikt och dessutom drabbas många svaga grupper i samhället hårt. Det kan i värsta fall leda till att de förlorar sitt boende och hamnar på gatan. 

Tror du att banken kan förlora sitt förtroendekapital genom att de agerar på det här sättet?

– Ja det spär nog på människors redan dåliga syn på bankerna. Bilden många har idag är att de är giriga.  

Hur skulle banken agera tycker du?

– Bättre höja amorteringskraven i stället för att höja räntekostnaderna även om banken inte tjänar pengar på det.

  1. Styrräntan är den ränta som Riksbankens direktion fattar beslut om i syfte att uppnå inflationsmålet. Styrräntans funktion och syfte är att styra dagslåneräntan på marknaden och påverka andra räntor i ekonomin så att inflationsmålet uppnås. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter