Beslut: Hårdare straff mot kriminella nätverk

Riksdagen röstade igår ja till regeringens förslag om att skärpa straffen för brott i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser – ett led i kampen att bekämpa gängkriminaliteten.

Att våra politiker ska lägga resurser på att ”bekämpa gängbrottsligheten” är något vi hört åtskilliga gånger. Inte minst från tidigare socialdemokratiska stats- och justitieministrar. Men efter Tidöavtalets överenskommelser har flera konkreta steg faktiskt äntligen tagits.

Flera brott får hårdare straff

Det senaste i raden klubbades igenom i riksdagen på onsdagen. Beslutet kommer innebära att straffen skärps bland annat för grovt olaga tvång, olaga hot, rån och utpressning.

Straffet för narkotikabrott som tar sikte på försäljning skärps, samt att beställning av narkotika för eget bruk kriminaliseras som försöksbrott.

Det blir även kriminellt och kan medföra fyra års fängelse att rekrytera personer under 18 år till kriminell verksamhet, skriver regeringen. Dessutom införs en ny typ av straffskärpningsbestämmelse som tar sikte på våldsamma uppgörelser bland kriminella.

Blir lättare att häkta misstänkta

Presumtionen, eller antagandet för häktning ska gälla vid misstanke om brott med ett minimistraff om fängelse i ett år och sex månader eller mer, jämfört med tidigare ett minimistraff om fängelse i två år eller mer.

Lagändringarna börjar gälla redan den 1 juli 2023.

Syftet från regeringen och Sverigedemokraterna är att markera allvaret i den här typen av brott och för att ge rättsväsendet utvidgade möjligheter att bekämpa gängkriminaliteten. Så det går visst bara man vill.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter