Bisarr utredning: underrättelsechef hade ”högerradikala åsikter”

Den tyska regeringen tar kampen mot konservativa och nationalister till en helt ny nivå. Nu utreds en tidigare underrättelsechef för anklagelser om att hysa ”högerradikala åsikter” och ha kontakt med, för regeringen, misshagliga personer.

Den tyska, socialdemokratiskt ledda regeringen har den senaste tiden gått till fullskalig attack mot allt som anklagas för ”högerextremism”. Man driver aktivt frågan om att förbjuda nationalistpartiet Alternativ för Tyskland (Alternative für Deutschland, AfD). Regeringspartierna har även organiserat stora demonstrationer tillsammans med vänsterextremister, med syfte att driva igenom ett förbud.

Underrättelsetjänst övervakar sin tidigare chef

Hans-Georg Maaßen. Foto: Wikipedia/ Bundesministerium des Innern/Sandy Thieme/ CC BY-SA 3.0 DE DEED

Nu kommer nyheten att en utredning har inletts mot den tidigare chefen för underrättelsetjänsten för författningsskydd (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), Hans-Georg Maaßen. Orsaken är att han ska ha ”högerradikala åsikter”, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Maaßens tidigare organisation har placerat den före detta chefen i en ”extremistmapp”. Maaßen är öppen med sina konservativa åsikter och är en uttalad motståndare mot massinvandringen till Tyskland.

Han påstås även ha haft kontakt med Reichbürger-rörelsen, en nationalkonservativ rörelse som anklagas för att vilja störta den tyska staten och återupprätta kejsardömet (som störtades mot slutet av första världskriget 1918). Under det gångna året har polisen genomfört razzior och arresterat framträdande medlemmar.

I ett dokument från BfV listas flera exempel där Maaßen ska ha gett uttryck för sina åsikter. I ett inlägg på X (tidigare Twitter) från den 2 januari 2023 ska han ha skrivit att varken Reichbürger-rörelsen eller våldsamma migranter skulle utgöra det största hotet mot samhället, utan snarare inkompetenta politiker.

”Politisk förföljelse”

Maaßen verkar dock inte låta sig skrämmas av detta. I ett inlägg på X skriver han att det är tydligt att den tyska regeringen är tydligt rädda för honom och för hans parti, Värdeunionen (som företräder traditionella konservativa värderingar). Makten använder konstitutionsskyddet för att tysta honom, vilket han pekar ut som ett allvarligt missbruk.

Jagar nationalister – har samtidigt våldsvänstern på toppositioner

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson, som har följt den senaste tidens utveckling i Tyskland, reagerar starkt på nyheten.

Hade det varit någon av [George] Orwells böcker hade jag inte reagerat nämnvärt på det här. Men nu har vi alltså en ”demokratisk” stat som utreder en myndighetschef för att ha haft ”fel” åsikter. Detta samtidigt som det socialdemokratiska regeringspartiet har en ordförande som öppet säger att han varit engagerad i antifa och regeringen styr upp demonstrationer där folk springer runt med AFA-flaggor.

Det här handlar inte om att skydda demokratin, utan om att försöka slå sönder de sista kvarlevor som finns kvar av den i Tyskland. Regeringen vet hur hatad man är bland vanliga tyskar, vilket vi sett klart och tydligt under bondeprotesterna, och att man inte kan vinna med ärliga, demokratiska metoder. Då kastar man masken och visar tydligt att demokrati inte är önskvärt om folks åsikter avviker från makten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter