Minister fick känna av böndernas vrede i Berlin

Under måndagen avslutades de enorma tyska bondeprotesterna med en kraftfull styrkeuppvisning i huvudstaden Berlin. Vägarna fylldes av traktorer och torgen fylldes av demonstranter. En minister fick tydligt känna av kraften hos den folkliga ilskan.

Frihetsnytt rapporterade på måndagsmorgonen hur tusentals traktorer från hela Tyskland var på väg till den stora demonstrationen i Berlin. Detta markerade slutet på en vecka av bondeprotester, som på flera håll fått Tyskland att stå stilla.

Brandenburger Tor är en av Berlins mest kända byggnader. Foto: Wikipedia/ AlterVista
Brandenburger Tor är en av Berlins mest kända byggnader. Foto: Wikipedia/ AlterVista

Demonstrationen hölls framför monumentet Brandenburger Tor, som räknas som ”en symbol för tysk enighet”. Hur många som deltog är i nuläget inte bekräftat. Vissa källor talar om 10 000 deltagare, medan andra säger att det var 30 000 personer. Dessutom fanns runt 3 000 traktorer på plats, samt ungefär 2 000 lastbilar.

Polisen i Berlin hade sedan söndagskvällen förbjudit traktorer och övriga fordon att bege sig till Brandenburger Tor. Orsaken är att den enorma uppslutningen ledde till trängsel och blockerade all annan trafik, rapporterar Junge Freiheit.

Minister buades ut

Framför Brandenburger Tor hölls flera tal, däribland av företrädare för Tyska Bondeföreningen. I synnerhet ett tal har fått stor uppmärksamhet, det som hölls av finansminister Christian Lindner. Under talet buades Lindner ut av demonstranterna. Han försökte nämligen rättfärdiga varför regeringen skulle dra tillbaka subventionerna för jordbruksdiesel, vilket orsakat protesterna.

Han hävdade att pengarna behövdes för att rusta upp skolor och vägar. I synnerhet retades demonstranterna upp av att Lindner sade att besparingar behövde göras på grund av kriget i Ukraina.

Lindner är inte den första regeringsföreträdaren som fått känna av böndernas vrede. Jordbruks- och livsmedelsministern Cem Özdemir tvingades lova bönderna att han skulle jobba för en bättre ekonomi för dem. Förbundskanslern Olaf Scholz tvingades gömma sig bakom ett stort stängsel för att inte komma i kontakt med de arga medborgarna.

Vad händer nu?

Det återstår att se om bönderna kommer att få igenom sina krav hos regeringen: att inte slopa de (för bönderna) livsnödvändiga subventionerna på jordbruksdiesel. Redan innan protesterna inleddes började regeringen backa från de ursprungliga planerna.

Oavsett vad som sker härnäst är bedömarna överens om att de tyska bönderna har visat sin fulla styrka. Om regeringen inte backar från sina planer, har bönderna visat att man kan stanna upp hela Tyskland

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter