Bonniers makt – ett hot mot det fria ordet

Uppdatering 2023-07-24 med film
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Familjen Bonnier har en enorm makt över det svenska medielandskapet. Deras makt är så stor att starka röster vid flera tillfällen höjts för att de utgör ett hot mot det fria ordet. Detta trots att Bonnier News i sin reklamfilm på sin hemsida efter sitt varumärke skrivit ”för det fria ordet”. Det liknar hyckleri på hög nivå när det kommer från Bonnier, då de är en viktig orsak till att den fria debatten kring en mängd frågor uteblivit i det offentliga samtalet under årtionden. Det svårt även för blind att inte se att Bonnier skapat en mängd frågor som det inte får pratas om. Detta genom sina svartmålningskampanjer och sin ständiga tabubeläggning av viktiga politiska frågor. Några av frågorna har varit massinvandringen, klimatbluffen och coronahysterin.   

Flera tunga personer som har arbetat både på Bonnier och inom politiken har kritiserat Bonniers monopolliknande ställning. Ett exempel är Jan Scherman som under lång tid arbetade som VD för TV4 gruppen som ägs av Bonnier, och därefter skrev en kulturartikel i Aftonbladet 2013 med namnet ”Begränsa Bonniers makt”.

Jan Scherman. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Jan Scherman. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

I artikeln skrev han följande ”I de flesta branscher är alla överens om riskerna med monopol. Konsumenternas skydd ska gå före ägarnas drift att växa. Men i medieföretagens värld är det som om helt andra principer gäller. Så fort Bonniers nationella dominans förs på tal försvinner på något förunderligt sätt riskerna. Journalister och medieägare bildar front och slår tillbaka tillsammans med statsråd och andra politiker”.

Ja när man hör dessa ord från Jan Scherman så förstår man allvaret. En av deras egna som säger dessa mycket viktiga ord. Det handlar faktiskt om att vår demokrati och yttrandefrihet är hotad då nästan hälften av den svenska dagspressen ägs av en familj. Dessutom är ägarkoncentrationen i den svenska mediesfären bland de största i världen.

Bonnier News äger 200 varumärken

För att få lite perspektiv på Bonniers makt så levererar jag lite intressant information från deras egen hemsida. ”Med cirka 8400 anställda varav 2 000 journalister är Bonnier News Sveriges ledande nyhetsaktör och Nordens största mediekoncern. Vår journalistik når varje dag ut till sex miljoner läsare, lyssnare och tittare. Bland våra drygt 200 varumärken finns en rad av Sveriges största och mest välkända tidningar”.

200 varumärken och inte vilka varumärken som helst. Här hittar du de allra tyngsta och största opinionsbildarna i landet så som Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Dagens Industri, Bonnier Tidskrifter, Svensk Filmindustri och Mittmediakoncernen.

Bonnierkoncernen har idag verksamhet i 16 länder med tonvikt på norra Europa, och innefattar i dagsläget cirka 175 företag. Omsättningen bara i Bonnier News var år 2022 närmare 10 miljarder kronor.

Är en av finansfamiljerna som styr Sverige

I tidningen proletären från 17 April 2014 lyfter man fram Bonnierfamiljen som en av de 15 finansfamiljerna som styr Sverige. Jag citerar från artikeln ”Familjen Bonnier är vida kända för sitt mediemonopol i Sverige. Ett 70-tal familjemedlemmar delar på aktierna i Bonnierkoncernen och deras makt ligger kanske mer i sitt medieinflytande än i sin förmögenhet, även om den heller inte är ringa”

Men inte nog med det. I samband med att Bonnier köpte Svensk Filmindustri i början av 1970-talet så fick de i princip monopol på svensk filmindustri vilket också ledde till en resultatlös utredning som lades ned. 

Svensk Filmindustri ägs också av Bonnier. Foto: Wikipedia/ Johan Jönsson (Julle)
Svensk Filmindustri ägs också av Bonnier. Foto: Wikipedia/ Johan Jönsson (Julle)

Bonnier har också det största bokförlaget som finns i Sverige som har gjort att alla mindre aktörer tvingats lägga ned på grund av att det inte går att konkurrera med dem. Ja man skulle kunna göra listan betydligt längre men jag tror poängen gått hem. Bonnier har så stor makt att det faktiskt drabbar det fria ordet hårt, vilket de hycklande säger sig försvara.

Bonnier håller medvetet låg profil

De själva hävdar, och andra som går ut och försvarar Bonnier, att det är redaktörerna som styr innehållet och inte de. De är bara ägare och i deras intresse ligger bara att tjäna pengar. Det är inte sant, det räcker med att Bonnier väljer rätt personer med deras värderingar till de olika redaktionerna så löser det sig av sig själv. 

Bonnierfamiljen har dessutom en väldigt låg profil i samhällsdebatten vilket är ett väldigt medvetet val.  De vill att folk har bilden av dem som det fria ordet försvarare. Det är förståeligt att de har den inställningen när de i praktiken styr alla de plattformar där makten utgår ifrån.

Det är också orsaken till den tystnad som Jan Scherman beskriver som råder kring Bonniers makt över svensk media. Vem vill bråka med Bonnier som har kontrollen på ordet.

Vi måste sprida ordet om Bonniers makt

Som avslutning till denna artikel så vill jag uppmana alla att prata och skriva om detta ämne. Enligt min mening så är detta grunden till många av de problem vi ser idag i vårt samhälle. Avsaknaden under årtionden av en fri och öppen diskussion.

Att vi har en familj som kidnappat det fria ordet och ser till att den fria diskussionen inte tillåts. Det är därför vi har problem inom en mängd områden.

Det senaste området var i samband med corona pandemin då Bonniermedian och de andra mindre aktörerna ljög medborgarna rakt i ansiktet bland annat genom att kalla dem som protesterade för konspirationsteoretiker. Och inte nog med det, de undanhöll också viktig information som kunde räddat livet på ett stort antal människor.

Så låt oss avsluta den här artikeln med några hycklande ord från Anders Eriksson som är vd för Bonnier News:

”I en värld där pressfriheten krymper på olika håll blir det allt svårare att skilja nyheter från propaganda, fakta från felaktigheter och sanning från lögn”.

Artikeln publicerades ursprungligen 2023-07-12
Artikeln har ändrats 2023-07-24

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Bonniertidningen Expressen har under hela sin tid ägnat sig åt subversiv verksamhet .
  Bilstölder döptes redan på 1950-60 talet till ” bil-lån” .
  Svartenbrandt och Clark gjordes till idoler.
  Inge & Sten –ett danskt par som hade en spalt med sexupplysning . : ALLT är OK -ALLT är normalt var deras agenda.
  Återkommande kampanjer för att ändra konstitutionen från monarki till republik.
  Ett tag körde chefred. Jan Helin AB +Expressens , DN och ngn mer…en superkampanj med något negativt , hånfullt eller förlöjligande varje vecka i över 5 år , riktad mot kungen eller någon i kungens familj.
  Syftet var att vräka så mycket skit över kungen att han skulle kollapsa /nervsammanbrott och avgå.


  Detta är helt belagt och någon av de inblandade erkände helt öppet.


  Nåja—-om Bonnier varit Jehovas Vittnen , Mormoner , Ryskt Ortodoxa ……hur många veckor hade det tagit innan regering och riksdag hade fattat beslut om ”mångfald” inom media ???
  Och specialinriktat en lag där innehavet av aktier bjuds ut till allmänheten .


  Just nu håller expressen på med en stor kampanj –hela uppslag – dag efter dag -riktat mot en annan nättidning.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter