BRICS planerar lansera guldbaserad valuta

BRICS planerar att införa en ny valuta på sitt planerade toppmöte i augusti. Valutan skiljer sig rejält från de flesta andra, den ska nämligen vara baserad på guld. Draget kan hota USA:s dollar och deras dominanta ställning i världen.

BRICS står för medlemsländerna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Totalt utgör länderna tillsammans 53 procent av jordens befolkning, 29 procent av mänsklighetens totala BNP1 och 39 procent av jordens landyta.

Ryskägda Russia Today (RT) rapporterar att BRICS planerar att lansera en ny valuta baserad på guld. Detta skiljer sig från de flesta valutor i västvärlden som inte är baserade på något verkligt värdefullt alls, exempelvis dollarn eller kronan.

Enligt RT planerar BRICS att lansera den nya valutan på deras toppmöte i Sydafrika den 22-24 augusti senare i år.

Idag dominerar dollarn

USA:s dollar är idag den dominerade världsvalutan och har varit det sedan andra världskrigets slut. 80 procent av alla internationella transaktioner sker i amerikanska dollar och nästan 67 procent av alla centralbankers valutareserver är i dollar.

Eftersom den amerikanska dollarn används så ofta och i sådan stor omfattning får den amerikanska ekonomin en ständig skjuts framåt. En ny valuta, baserad på guld, skulle allvarligt hota USA:s ställning, både som stormakt men även som stark ekonomi.

Skulle flera av världens stora ekonomier överge dollarn och istället välja BRICS nya valuta skulle konsekvenserna bli ödesdigra för USA.

– Det är svårt att överdriva hur katastrofalt ett övergivande av dollarn som världens reservvaluta skulle vara, sade Monica Crowley, tidigare biträdande minister inom det amerikanska finansdepartementet i en intervju med Fox News den 25 mars.

Crowley konstaterade även att USA ”missbrukat sitt privilegium med en mycket oansvarig penning och budgetpolitik i många år”.

  1. Bruttonationalprodukten, BNP, beskriver storleken på ett lands ekonomi och beräknas genom att man summerar värdet på alla varor och tjänster som produceras i landet under en viss period, antingen ett kvartal eller ett år. Genom att dividera BNP med antalet invånare, BNP per capita, får man en ungefärlig bild av hur rikt landet är. Källa: Ekonomifakta []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter