Utökning av BRICS-länderna utmanar väst

Ett möte mellan utrikesministrarna från de fem BRICS-länderna; Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, ägde rum i sydafrikanska Kapstaden under torsdagen. Det kan vara en utvidgning av BRICS på gång, misstänker bedömare.

Utrikesministrarna från Brasilien, Ryssland och Indien, samt en biträdande minister från Kina deltog i torsdagens BRICS-möte i Kapstaden. Vad ministrarna talade om är inte offentliggjort, men bedömare tror att en utvidgning av 5-nationsgruppen skulle kunna stå på dagordningen.

En sydafrikansk tjänsteman involverad i förberedelserna inför mötet, berättade dock att ministrarna skulle diskutera den globala geopolitiska situationen och den finansiella arkitekturen, bland annat BRICS nya utvecklingsbank.

– BRICS positionerar sig som ett alternativ till väst och som ett sätt att skapa utrymme för tillväxtmakter, sade Cobus van Staden vid South African Institute of International Affairs.

BRICS – ett alternativ att räkna med

BRICS, som en gång bara betraktades som en lös sammanslutning av olika tillväxtekonomier, har under de senaste åren tagit en alltmer konkret och stabil form. BRICS var till en början drivet från Peking men sedan starten av Ukrainakriget med större inblandning från Moskva, skriver Reuters.

De fem BRICS-ländernas ledare har sagt att de är öppna för att ta in nya medlemmar, inklusive oljeproducerande länder. Officiellt har Venezuela, Argentina, Iran, Algeriet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten antingen formellt ansökt om medlemskap eller uttryckt intresse att gå med.

– Om de kan få med de oljeproducerande länderna kommer det att vara avgörande, med tanke på petrodollarsystemet, sade den sydafrikanske politiske analytikern William Gumede, som har skrivit mycket om BRICS.

Om denna allians växer och fler och fler länder utmanar den västerländska dominansen med USA, Nato och EU i spetsen, kan världen och balansen komma att se helt annorlunda ut om ett antal år.

Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor. Foto: Wikipedia/U.S. Department of State from United States

Kommer Putin på mötet i augusti?

Frågan om huruvida Rysslands president Vladimir Putin kommer att arresteras om han deltar i ett BRICS-toppmöte i sydafrikanska Johannesburg i augusti kom även upp på agendan. Det har framförts krav på Sydafrika att låta gripa Putin med hänvisning till anklagelser om att ukrainska barn rövats bort av ryska militärer. Utrikesminister Naledi Pandor sade att man överväger rättsliga åtgärder om Vladimir Putin kommer delta i toppmötet i Johannesburg.

Det har ännu inte bekräftats om den ryske presidenten planerar att delta, men Kreml säger att Ryssland kommer att delta på ”rätt nivå”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter