BRICS-samarbetet utökas

Det ekonomiska samarbetet BRICS, som utmanar den västerländska ekonomiska dominansen, kommer utökas med nya medlemmar. Detta beslutades under det pågående toppmötet i Johannesburg, Sydafrika.

Nya länder kommer att bjudas in i BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika), det ekonomiska samarbete som konkurrerar med väst, framförallt USA, EU och G7-länderna(1). Det meddelade värdlandet för det pågående toppmötet, Sydafrika, under onsdagen, rapporterar Reuters.

Över 40 länder har uttryckt intresse för att gå med och 22 av dessa har uttryckligen bett om det. Bland dessa finns Argentina, Iran, Saudiarabien och Indonesien. Gruppens ambition ska vara att knyta till sig utvecklingsländer och utgöra en företrädare för den ”Globala södern”.

Vilka kriterier som kommer att krävas för ett medlemskap, samt vilka länder som kan vara aktuella, är i nuläget inte fastställt, men det ska ske ett tillkännagivande under torsdagen.

Frihetsnytt rapporterade under tisdagen om toppmötets öppnande och vilka frågor som stod högst på agendan. I en intervju med experten på World Economic Forum (WEF), Hans Erixon, framkom att BRICS utgör en konkurrent till WEF. Även om det finns vissa gemensamma agendor och det alltid är delegationer från BRICS-länderna på plats när WEF sammanträder i Davos, så är det ändå en konkurrens som finns mellan dem.

(1) G7 - Group of seven, består av sju av världens största industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även EU är representerad i gruppen.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter