Då hålls nästa EU-val

Valdagarna för EU-valet är spikade och för Sveriges del ser det ut att bli söndagen den 9 juni 2024. Hittills har EU fått utstå omfattande kritik mot dess allt mer totalitära makt över medlemsländerna men även för att vilja införa massövervakningssystem.

Valet till EU-parlamentet 2024 kommer att anordnas den 6 till 9 juni nästa år. Det var under onsdagen som EU:s ambassadörer kom överens om de nya datumen, rapporterar Omni.

Anledningen att EU-valet hamnar på olika datum är att länderna sinsemellan inte kunnat komma överens om en gemensam dag. Exempelvis väntas Nederländerna rösta på torsdagen den 6 juni medan Sverige väntas rösta på söndagen den 9 juni.

Valet väntas handla om EU:s makt

Jimmie Åkesson (SD) har under den senaste tiden riktat allt större kritik mot EU. Foto: Wikipedia/ Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson (SD) har under den senaste tiden riktat allt större kritik mot EU. Foto: Wikipedia/ Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna (SD) har under den senaste tiden märkt ut sig genom att rikta skarp kritik mot EU.

SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, har även öppnat dörren för att Sverige ska kunna lämna EU utifall unionens maktambitioner blir alltför stora, vilket Frihetsnytt rapporterat om. I dagsläget finns inget annat parti i riksdagen som har höjt rösten om att det kan bli aktuellt att lämna EU.

Det finns även partier utanför riksdagen som vill se ett EU-utträde där Alternativ för Sverige (AfS) utmärker sig. AfS har tydligt i sitt partiprogram framfört att om de kommer till makten ska Sverige ut ur EU.

EU:s överstatlighet får stor kritik

EU har fått mycket kritik eftersom unionen har varit drivande i censuren av det fria ordet och införandet av massövervakning.

Detta arbete har tagit sig uttryck på flera olika sätt, bland annat när EU-kommissionens vicepresident Věra Jourová framfört att hon vill censurera Twitter vilket Frihetsnytt rapporterade.

Allra tydligast har detta blivit med EU-förslaget ”chattkontroll”. Förslaget har fått oerhört stor kritik och anses dels inte fylla sin funktion med att hindra pedofili och dels kraftigt inskränka på yttrandefriheten.

Chattkontroll har jämförts med Östtysklands säkerhetspolis Stasi, den dystopiska romanen 1984, och har fullständigt sågats av bland annat journalistförbundet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter