Dammsprängningen: Misstag utan militära konsekvenser?

Dammbrottet i Kakhovka var den hittills värsta förstörelsen av civil infrastruktur i kriget mellan Ukraina och Nato å ena sidan och Ryssland å den andra. Frihetsnytt summerar veckans desinformation, anklagelser och fakta.

Den senaste veckans ukrainska testanfall mot de ryska ställningarna i Donetsk har varit utan framgång – om man bortser från cirka 270 sårade och 71 döda ryska soldater. Enligt överste Douglas Macgregor’s sammanräkning från torsdagsmorgonen förlorade Ukraina nära 4 000 män. Dessutom 54 stridsvagnar, 210 pansarfordon, 34 lastbilar, två stridsflygplan och två helikoptrar.

Ganska direkt efter de ukrainska anfallen inträffade en explosion i den stora kraftverksdammen Kakhovka. Båda sidor anklagar varandra för att ha förstört dammen och för att dra fördel av det som hänt.

Eftersom Djneprfloden till stor del sammanfaller med frontlinjen mellan Ukraina och de delar av Ukraina som anslutit sig till Ryssland innebär dammbrottet att den sida som till äventyrs planerat en offensiv över floden nu snällt måste vänta med alla sådana planer. Vilken sida kan detta tänkas vara? Ryssland höljer sig i tystnad beträffande eventuella offensiva planer. Ukraina vidhåller att man inom kort kommer att ”befria” de utbrytarrepubliker som anslutit sig till Ryssland, något som allt färre seriösa bedömare tror att Kievregimen kommer att lyckas med.

BBC: Dammen brast av sig själv

Brittiska BBC gör med hjälp av professor Mark Mulligan en häpnadsväckande analys. Man ger intrycket av att dammen brast av sig själv. Ryssarna har nämligen låtit alltför mycket vatten ansamlas ovanför dammen, förklarar den brittiska statskanalen för sina tittare.
Striderna i området kan ha påverkat dammens struktur, säger Mulligan, som är professor i fysisk geografi vid University College London. ”Strukturell försvagning till följd av effekterna av tidigare skador i samband med kriget är fortfarande en möjlighet”, förklarar den brittiske akademikern. Professorn lägger även fram teorin att Ryssland avsiktligt lät vattennivåerna stiga i reservoaren – för att göra en kollaps mer sannolik och mer skadlig för mänskligheten nedanför. Professorn stöder sig på satellitbilder från US Foreign Agricultural Service.
Den mycket höga vattennivån i reservoaren i kombination med tidigare skador, vilket leder till okontrollerade flöden av vatten genom dammen kan leda till katastrofala strukturella skador, enligt professor Mulligan.

För den som är intresserad av fler brittiska teorier, kartor, filmer och satellitbilder hänvisas till den legendariska kanalens websida. En film saknas emellertid i BBC:s sammanställning – webcamvideon som visar en stor explosion samtidigt som dammen brast.

Sverige och USA: En ny nivå av rysk ondska

För den USA-ägda Shibstedskoncernen och dess flaggskepp Aftonbladet är saken glasklar: Ryssland är skyldigt. Genom mellanrubriken ”Ryssland bekräftar” ger man dessutom den översiktlige läsaren intrycket att Ryssland har erkänt sin illgärning.

Aftonbladets systerbolag Svenska Dagbladet har ändrat sina artiklar om händelsen och lagt dem bakom betalvägg. Men att döma av Google går SvD:s rapport helt på koncernlinjen: Ryssland sprängde dammen. För den borgerliga traditionstidningens läsare torde detta inte framstå som ologiskt – SvD-läsarna har tidigare blivit informerade om att Ryssland sprängt sin egen gasledning till Tyskland, förmodligen med hjälp av en dresserad vitval, för att därefter välja att beskjuta sitt eget kärnkraftverk i Donetsk med artillerigranater.

Samma slutsats har dragits på högsta svenska regeringsnivå. Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterade dammkollapsen i Ukraina med ett kraftfullt fördömande.
Detta visar på en ny nivå av förstörelse av ukrainsk kritisk civil infrastruktur, förklarade ministern i Dagens Nyheter.

Dammbrottet ett misstag?

Natos officiella hållning vad gäller det pågende kriget är att Ukraina ska segra – annars ska Natoländerna själva komma till undsättning. Ukrainas hållning å andra sidan är att man ogärna går till storanfall utan fler av de utlovade vapenleveranserna. Situationen kan utgöra ett motiv för Ukraina att genom vattenindränkning av fronten ”frysa” krigsskådeplatsen tills dess att mer vapen av olika slag har anlänt och exempelvis stridspiloter och stridsvagnsbesättningar har hunnit utbildas.

Samtidigt förnekar Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att Ukraina har någonting med sprängningen att göra. Ukraina kan inte vara skyldigt, säger presidenten. Ryssland kontrollerar nämligen området kring dammen och denna är, enligt Zelenskyj, alltför starkt byggd för att kunna förstöras av exempelvis HIMARS-artilleri.

Militära makthavare i Ukraina har tidigare talat om att spränga dammen av militärstrategiska skäl, trots att tiotusentals människor då skulle bli hemlösa.

Även enligt Ryssland är dammbrottet i Ukrainas intresse. Talesmannen Dmitry Peskov talade om ett ”avsiktligt ukrainskt sabotage”. Ryska RT hade en relativt neutral artikel om saken – åtminstone jämförd med Aftonbladets artiklar.

Den välinsatte militäre bedömaren och före detta Trump-rådgivaren överste Douglas Macgregor är ändå osäker på att förstörelsen av dammen är Ukrainas verk. Att en stor explosion inträffat är uppenbart men Macgregor reserverar sig mot att dra slutsatser om vem som orsakat den. Återstående möjligheter är en brittisk commandooperation eller rysk falskflaggattack.

Militärt sett inte betydelsefullt

Macgregor menar vidare att de rent militärstrategiska konsekvenserna av dammsprängningen är måttliga. Båda sidor i det pågående kriget påverkas på ett liknande sätt, även om konsekvenserna för civilbefolkningen är betydligt större på den ryska sidan.

30 sekunder in på denna video kan man se explosionsögonblicket, följt av överste Macgregors kommentarer till händelsen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter