Därför kan e-cigaretter för engångsbruk förbjudas

I syfte att stoppa den eskalerande användningen av e-cigaretter bland barn och unga i landet har Frankrikes premiärminister meddelat att så kallade ”engångsvapes” ska förbjudas. Förutom folkhälsan anges även miljöhänsyn vara skäl bakom det kommande förbudet.

Del av nationell plan

Premiärminister Élisabeth Borne.
Foto: Wikipedia /Andrea Adriani © European Union 2022
Premiärminister Élisabeth Borne. Foto: Wikipedia /Andrea Adriani © European Union 2022

Initiativet att förbjuda elektroniska cigaretter som används för engångsbruk (så kallade ”puffar”) är en del av den nya nationella plan som presenterats av premiärministern, Élisabeth Borne. Planen är en del av den nationella anti-rök-kampanj som pågår, vars syfte ät att få befolkningen att dra ned på rökningen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Kampanjen anklagar främst producenterna för den aggressiva marknadsföringen som riktar sig till ungdomar där e-cigaretternas färgglada, häftiga förpackningar och ett stort urval av tilltalande smaker (som påminner om sötsaker) frestar dem att börja röka.

Inkörsporten till tobaksrökning

Enligt den franska antirökningsorganisationen ACT (Alliance Contre le Tabac) blir e-cigaretterna inkörsporten till tobaksrökning för unga människor, något som organisationens ordförande, Loïc Josseran, säger har blivit en epidemi, orsakad av tobaksindustrins mål att rikta in sig på barn.

Premiärminister Borne säger att e-cigaretterna skapar en lockelse hos barnen som de snabbt vänjer sig vid och som slutar med att de dras till riktig tobak. I dagsläget har cirka 13 procent av ungdomar i åldrarna 13-16 provat ”puffar” vid åtminstone ett tillfälle, enligt ACT.

Skapar miljöproblem

Förutom folkhälsan har även de miljöskador som e-cigaretterna orsakar också lyfts fram av kampanjen. E-cigaretterna kommer i olika former där vissa sorter har återladdningsbara batterier som inte en engångscigarett har.

När batteriet eller vätskan tar slut i engångscigaretterna bör de återvinnas men hamnar alltför ofta i vanliga soptunnor eller ute i naturen. Det är främst plasten och batterierna – som oftast inte kan tas bort från pinnen – som orsakar skador på miljön ifall de inte tas om hand.

Detta eftersom batterierna består av miljöfarliga ämnen som litium, nikotinsalter och spår av tungmetaller. En studie som genomfördes i Storbritannien i fjol (2022) av miljöorganisationen Material Focus visade att en miljon puffar slängs per vecka, en siffra som idag uppskattas till fem miljoner i veckan.


Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det nyttigaste är givetvis att avstå helt från sådana produkter.
    Att aldrig börja är bäst eftersom det ofta är svårt att bryta ett nikotinberoende.
    Det lär finnas något receptbelagt medel för att hjälpa till med abstinens. Jag frågade en läkare för en släktings räkning men preparatet var slut sa läkaren..

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter