Därför skärs oljeproduktionen ned – kan ha positiva ekonomiska effekter

De oljeproducerande länderna i OPEC-samarbetet och bland annat Ryssland, har traditionsenligt sammanträffat i Wien. Bakgrunden är ett längre trendmässigt oljeprisfall som gör det nödvändigt med nedskärningar. Diskussionerna i OPEC+ om vem som måste skära ned, brukar vara öppna och uppriktiga. Ett fortsatt fallande oljepris vore positivt för världskonjunkturen.

OPEC (Organisation of the Petroleium Exporting Countries) är en löst sammansatt organisation av oljeexporterande länder, som utgör en politisk kartell med syfte att reglera världspriset på olja. Organisationen består för närvarande av medlemsstaterna Iran, Irak, Kuwait, Saudiarabien, Venezuela, Qatar, Libyen, Förenade arabemiraten, Algeriet, Nigeria, Gabon, Angola, Ekvatorialguinea och republiken Kongo.

OPEC+ är i sin tur resultatet av en sammanslagning 2016 mellan OPEC och ett ytterligare antal oljeexporterande länder: Azerbajdjan, Bahrain, Brunei, Kazakhstan, Malaysia, Mexiko, Oman, Sudan, Sydsudan och framför allt Ryssland. Uppgifter finns om att OPEC:s grundande medlemsstater, framför allt Saudiarabien, inte ville släppa in fler stater i kärn-OPEC och späda ut inflytandet på så sätt. OPEC+ blev lösningen. 40 procent av all råolja på världsmarknaden produceras av OPEC+.

Bland övriga viktigare oljeexporterande länder i världen har Indonesien utträtt ur OPEC för att kunna råda självt över sin energipolitik. Norge har alltid stått utanför, av liknande orsaker.

Söndagens möte

The Guardian rapporterar nu från OPEC:s möte nyligen i den stad där organisationen har sitt huvudkontor, Wien. Mötet ägde rum mot bakgrund av en längre tids trendmässigt fall i priset på råolja.

OPEC+ tog redan i november beslut om att skära ner totalproduktionen av olja med 2 miljoner fat om dagen (drygt 7 procent av världsefterfrågan), och sedan ett nytt nedskärningsbeslut på 1 miljon fat om dagen nu i april.

Även det senaste mötet resulterade i ett beslut om nedskärning av produktionen, denna gång med 1,4 miljoner fat. Sedan tidigare säljs också rysk olja med pristak på 60 dollar per fat, enligt beslut av EU, G7-gruppen (Japan, Italien, Frankrike, Kanada, USA, Storbritannien och Tyskland) och Australien.

Till allt detta kommer Saudiarabiens ensidiga, frivilliga produktionsnedskärning sedan tidigare på 0,5 miljoner fat om dagen. Det visar att förväntningarna även inom OPEC+ är på fallande priser, vilket kan vara precis den positiva faktor som den fallande världskonjunkturen behöver.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter