Därför tar inte åklagaren upp förundersökningen om Estonia

En granskande dokumentär avslöjade ny information rörande förlisningen av M/S Estonia 1994. Detta ledde till att nya utredningar inleddes. Nu meddelar dock den ansvarige åklagaren att det inte blir någon förundersökning.

Tack vare dokumentären Estonia: Fyndet som ändrar allt (2020) uppmärksammades de två hål i skrovet på M/S Estonia, som inte varit kända sedan tidigare. Förlisningen den 28 september 1994 utgör än idag ett öppet sår för många svenskar, i synnerhet då händelsen präglats av stort hemlighetsmakeri från myndigheterna.

Även om dokumentärfilmarna dömdes för att ha genomfört dykningar vid vraket, fick den svenska åklagarmyndigheten 2020 en begäran om att återuppta förundersökningen om förlisningen.

Förundersökningen rörde anklagelser om att brott begåtts i samband med förlisningen. Det har framkommit att Försvarsmakten transporterat vapen. Det har spekulerats i de exploderat och orsakat hålen, alternativt att en planerad sprängning genomförts.

Under torsdagen meddelade kammaråklagare Karolina Wieslander i ett pressmeddelande att man inte tar upp förundersökningen. Orsaken som anges i beslutet är att händelsen går så långt tillbaka i tiden. Det enda som skulle ge en anledning av återuppta förundersökningen är om ett brott som inte kan preskriberas1 har begåtts, vilket endast är mord. Något sådant brott anser Wieslander att man inte kunnat hitta bevis för, vilket är anledningen till att förundersökningen inte tas upp.

  1. ”När rätten att åtala har gått förlorad därför att en viss tid har förflutit är brottet preskriberat. Preskriptionstiderna är för närvarande 2, 5, 10, 15 eller 25 år, ju allvarligare brott desto längre preskriptionstid. De allra allvarligaste brotten, såsom mord, preskriberas aldrig under förutsättning att den misstänkte personen hade fyllt 18 år vid tiden för gärningen.” Källa: Åklagarmyndigheten []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Så enastående vidrig stat vi kontinuerligt skamlöst blåljugs av. En typisk mes-svensk undanglidning, åberopande ett juridiskt kryphål, liknande den om Nordstream nyss.
    Deras taktik åt blåljuga tillräckligt länge tills preskriptionstiden gått ut, är bara för vidrigt.
    Men även denna juridiska krumbukt är blåljug, för mord, vilket det var på ca 900 människor, finns inte denna preskriptionstidsgräns!
    Förräderi finns det ingen preskriptionstid för heller, så ni kommer att stå till svars och straffas, eller, om ni hinner dö först, så ska ni brinna i evighet i helvetet.
    Det kommer eran kompis, djävulen, se till.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter