Därför vill finansministern se större konkurrens i bankvärlden

Med hänvisning till de svenska bankernas storvinster samtidigt som låntagarna har svårigheter med höjda räntor, vill finansminister Elisabeth Svantesson (M) att det ska bli enklare – och mindre kostsamt – för låntagarna att byta bank.

Miljardutdelningar för bankerna

De svenska bankerna delar under 2024 ut nya rekordbelopp till aktieägarna, däribland Swedbank och SEB som delar ut 17 respektive 24 miljarder kronor1 efter förra årets vinst – som kommer i kölvattnet av de senaste räntehöjningarna.

SEB:s finansdirektör, Masih Yazdi, säger att kunderna och aktiespararna – som utgör de svenska hushållen – i mångt och mycket är samma personer då de äger banken via pensions- och fondsparande.

Som provocerar

Bankernas vinster beror utgörs till stora delar av kundernas lägre sparräntor i förhållande till räntorna som tagits ut på kundernas banklån. Därför kallar Elisabeth Svantesson utdelningen för provocerande och menar att bankerna istället borde göra bruket av deras tjänster mer förmånliga för sina kunder.

Yazdi menar däremot att en konflikt mellan bankernas aktieutdelningar och hushållens ekonomi knappt finns då en banksektor som går dåligt ekonomiskt hade inneburit ännu högre räntor och än mer ansträngd ekonomi för hushållen.

”Större konkurrens behövs”

Svantesson menar att det därför behöver bli större konkurrens inom banksektorn, något som skulle göra det lättare för kunderna att bland annat byta bank. Regeringen ska därför se över detta och bland annat titta på ränteskillnadsersättningen2 och möjligheten till mer digitala verktyg, vilket innebär att man, digitalt, snabbt ska kunna se hur olika lån ser ut.  1. I fjol (2023) delade Swedbank ut 11 miljarder SEK och SEB 14,7 miljarder SEK. Källa: Finansliv []
  2. Den ersättning banken tar ut om ett bolån med bunden ränta löses ut i förtid. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter