Den ryska spionvalen i svensk hamn!

När propagandan tappar kontakt med verkligheten kan man se rubriker om ryska spionvalar. Roligt men samtidigt en väldigt farlig utveckling.

”Ryska spionvalen” har dykt upp i Sverige

Omni kan man läsa om att en vitval har synts till Hunnebostrands hamn i Bohuslän. Valen väckte uppståndelse i hamnen när den lekte med tampor och linor och många samlades för att titta på.

Enligt marinbiologen Sebastian Strand kan det vara den ryska ”spionvalen” Hvaldimir som synts till. Strand hävdar att mycket tyder på att vitvalen har tränats militärt.

– Ryssarna har inte officiellt bekräftat ägarskap till honom men det vi ser, som han troligtvis blivit upptränad till, pekar starkt mot militärt träningsprogram, säger Strand till P4 Väst.

Varken norska försvaret och svenska försvarshögskolan kan bekräfta uppgifterna eller om vitvalen har med militärverksamhet att göra.

Varför skulle Putin skicka en spionval?

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Wikipedia/ The Presidential Press and Information Office
Skickar Rysslands president Vladimir Putin spionvalar till Sverige? Foto: Wikipedia/ The Presidential Press and Information Office

Nyheten om att den ryska spionvalen kan ha befunnit sig i Sverige kan tyckas vara på skämt men nyheten är fullständigt seriös. Sebastian Strand har enligt egen uppgift följt valen i flera år.

Frågan är varför den ryska militären under Vladimir Putins ledning skulle utbilda en vitval för att spionera på andra länder och hur rimliga uppgifterna egentligen är. Med all den teknik som vi har idag kan det tyckas minst sagt konstigt.

En farlig utveckling

När rubriker om ryska spionvalar går igenom alla faktagranskare och chefredaktörer som ska bedöma om en nyhet är av värde för allmänheten men framförallt om den kan anses vara sanningsenlig är det allvarligt.

Det finns en överhängande risk att allmänheten tappar allt förtroende för median som rapporterat om den ryska spionvalen. Detta gör att de nyheter som på riktigt har ett nyhetsvärde och där uppgifterna är av vikt för läsaren också kan viftas bort med att det är propaganda.

Skulle läsaren inte tappa förtroendet för median är det också allvarligt. Det innebär att median fått alltför stor makt över läsaren som inte längre ifrågasätter uppgifterna.

Mediernas uppgift

I händelse av krig är det mycket viktigt att medierna fungerar som det är tänkt. Mediernas uppgift är inte att föra vidare propaganda från den ena eller den andra parten.

Deras uppgift är att objektivt rapportera om det som kan anses ha ett nyhetsvärde för läsaren. Medierna ska alltid kontrollera att uppgifterna man rapporterar om är sanningsenliga och inte är just propaganda.

Om medierna brister i sitt uppdrag finns risken att befolkningen slutar att lyssna på vad de rapporterar om eller också riskerar befolkningen att bli en del av kriget genom att bli indoktrinerade av krigspropagandan.

En rapport framtagen av Institutet för mediestudier visar att svensk media uppvisat stora brister när det kommer till källkritik av uppmärksammade händelser från kriget i Ukraina.

Propaganda i krig

I kriget mellan Ryssland och Ukraina är propaganda ett viktigt vapen och något som båda sidor håller på med. Det är varken konspiratoriskt eller konstigt att konstatera det utan det är ett faktum.

Propagandan är viktigt verktyg för att förstöra stridsmoralen hos sin fiende men även för att få sympatier från omvärlden. Oftast vill man få den allmänna opinionen att tycka att man själv är den goda sidan och att ens fiende är den onda sidan.

Propagandas värde har ökat i samma takt som informationssamhället växt fram och idag är propagandan viktigare än någonsin tidigare.

– För hundra år sedan var krig 90 procent strider och 10 procent propaganda. I dag är krig 90 procent propaganda och 10 procent stridande, säger Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, till TT rapporterar Tidningen Näringslivet.

När propagandamaskinen har tappat kontakt med verkligheten kan man läsa rubriker om ryska spionvalar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter