Det farligaste vapen som mänskligheten skapat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Mobiltelefonen har idag blivit en lika naturlig del av människan som kläderna på kroppen. Ingen ifrågasätter mobiltelefonen som en av maktens viktigaste vapen för att passivisera, indoktrinera och kontrollera oss. I denna artikel lyfts mobiltelefonens inverkan på mänskligheten fram.

På vår mobiltelefon kan vi i dag göra det mesta. Därifrån kan vi sköta våra räkningar och allehanda praktiska saker som gör vårt liv bekvämare. Vi kan också se på filmer, porrsurfa, spela spel, och se på kortfilmer från Youtube. Statistiken talar sitt tydliga språk: mobilen har tagit över våra liv. I snitt sitter vi 7 timmar framför skärmen varje dygn.

Om vi ser på tiden vi lägger ned på mobiltelefonen så blir det särskilt allvarligt när vi sätter detta i jämförelse med vad vi borde göra. Låt oss titta lite vad vi gör och vad vi borde göra.

Enligt statistiken så umgås vi knappt med de vi säger oss älska, vår partner, våra föräldrar, våra barn och våra vänner. Statistiken visar att mobilen är viktigare och tar nästan all vår tid. Mobiltelefonen har blivit en helvetesapparat som snart stänger ute allt det som egentligen är viktigt i livet.

Mobilen anpassad efter hjärnans belöningssystem

Anledningen till att mobilen har kunnat ta över är att mobilföretagen anpassat dessa små helvetesapparater efter vår hjärnas belöningssystem. De tillfredsställer nämligen oss genom dopaminkickar noga uträknat så att vi inte ska kunna lägga dem sidan. Beroendet är enligt forskningen lika starkt som knark.

En annan faktor som gör det ännu svårare att lägga undan mobilen är att vi aldrig haft så dålig självdisciplin. Folk har helt enkelt inte förmågan att lägga mobilen åt sidan.  Därför behöver barnen vuxna som gör det åt dem och inte vuxna som använder den som en barnvakt.

Jag säger inte att mobiltelefonen inte kan användas till bra saker, självklart kan den det. Den kan användas till massor av bra saker och kan göra ditt liv helt fantastiskt. Men då måste du ha den självdisciplinen och det har du inte. Om du har det så tillhör du den där 0,1% av befolkningen, det vill säga vinnarna, de som använder mobilen för att växa som människa.

Mobiltelefonen och alkoholen kan jämföras

Foto: Envato
Foto: Envato

Mobiltelefonen kan faktiskt jämföras med alkoholen. Att dricka med måtta och vid rätt tillfälle kan vara helt fantastiskt. Det kan underlätta sociala kontakter mellan människor, kanske gör det att du vågar gå fram till någon du gillar, eller att festen och livet rent allmänt, efter att du tagit dig några groggar eller kall öl, blir mycket bättre.

Men alla vet att när du börja dricka för mycket, kanske flera dagar i veckan, eller helt okontrollerat, då kommer detta ganska snabbt att leda till konsekvenser på din kropp men också på ditt övriga liv.  Dina relationer till dina barn, partners, jobb med mera blir lidande. Exakt samma sak är det med mobiltelefonen. Mobiltelefonen är helt fantastisk om du använder den med måtta och på rätt sätt. Men det är svårt, till och med svårare än att handskas med alkohol. 

Så om du liksom 99,9 % av befolkningen missbrukar din telefon så kommer den att göra dig till en lobotomerad idiot som går i finanselitens ledband. Allt du gör är att sitta framför din mobil och matas med dopaminkickar och långsamt men säkert bli en konsument.

Du gör inte det du borde och vill för att du passiviserats och blivit lat

Du kommer att sitta och titta på film, i stället för att ringa till en kompis och föreslå att ni ska umgås. Du vill ju koppla av.

Du kommer att sitta och spela TV-spel i stället för att läsa en bok som du egentligen vet att du borde göra. 

Du kommer att porrsurfa i stället för att gå ut och skaffa dig en partner eller ligga med din tjej eller kille som ligger bredvid dig i sängen.

Du kommer att sitta på Facebook och skriva meningslösa inlägg i stället för att prata med dina egna barn.

Du kommer att sitta och surfa på nätet i stället för att göra allt det som du vet att du måste göra och vill göra men helt enkelt inte orkar göra. Jag tar det senare, är en alltför vanlig ursäkt.

Foto: Envato
Foto: Envato

Du kommer att sitta och chatta i meningslösa samtal i sociala medier i stället för att skapa och bygga dig ett liv.

Du kommer att sitta och titta på korta Youtube filmer i stället för att gå på gymmet och ta hand om din kropp.

Du kommer sitta och läsa en massa meningslösa texter på olika hemsidor i stället för att ta din tid och besöka dina gamla föräldrar eller någon annan närstående familjemedlem.

Har du tänkt på kopplingen mellan dåliga saker och mobiltelefonen?

Har du tänkt på att man träffas mer sällan idag? Att det är svårare att få människor att komma på tillställningar som ordnas, att människor har blivit mer asociala? Det har jag tänkt på.

Har du tänkt på att fler människor än någonsin är deprimerade?

Har du tänkt på att allt fler säger att de aldrig har ont om tid?

Har du tänkt på att många människor låter som papegojor, och har åsikter som gör att de låter som en billig variant av Annie Lööf?

Har du tänkt på att folk runt omkring dig har svårt att göra några djupare analyser eller att vi mer sällan har några djupare diskussioner. Att vi blivit ytliga?

Har du funderat på om det kan bero telefonen.

Att vi fått en hel värld att bli beroende av den nya drogen som gör oss dumma i huvudet, mobilen. Har du tänkt på det?

Det finns alternativa sidor men folk är för dumma för att förstå vad som står där.

Visst, jag vet, att det finns alternativa sidor med alternativa åsikter, men det är en försvinnande liten del av allt som finns därute på nätet. Mer än 50% av allt surfande på nätet handlar om sex.
Dessutom så förstår ju inte 90 % av människorna ens vad står i en text som längre än 400 ord och som innehåller för många svåra ord.

Sanningen är att mobiltelefonen gör oss passiviserade, förenklar vårt ordförråd, försämrar vår analysförmåga, gör oss dummare, skapar benskörhet för att vi inte rör på oss, försämrar vår analysförmåga eller vår förmåga till djuptänkande. Ja listan är ännu längre men jag stannar där. Jag tror att poängen gått in eller?

Men det värsta är inte de ovanstående sakerna utan det värsta utan nån som helst jämförelse är att  mobiltelefonen tar vår tid och den dränerar oss på dopaminet.

Tiden behöver vi för att sätta oss upp mot finanseliten som försöker ta kontroll över världen, och ta ifrån oss våra friheter. Tiden behöver vi för att kunna skapa lyckliga liv, vårt liv. Man kan inte få ett bra och lyckligt liv genom att sitta framför en mobil hela dagarna. 

Dopaminet ska användas för att driva dig framåt i livet inte till att slösas på mobilsurfande

Foto: Envato
Foto: Envato

Dopaminet behöver vi för att vi ska bli nyfikna på livet. Det är ett hormon som skapats för att du ska bli nyfiken på nya saker och då sitter du och slösar bort det på att sitta och surfa på din mobil. Att du sen undrar över varför du är deprimerad det är svårt att förstå.  Att du sen undrar hur finanseliten kan ta över världen är svårare att förstå.

Dopaminet behövs för att man ska vara nyfiken på en ny partner, nyfiken på ny kunskap, nyfiken på att vilja driva dig framåt i livet. När dopaminet är slut för att du förbrukat det framför din mobil då kommer håglösheten och depressionen som ett brev på posten. Ser du kopplingen?

Det enda sättet att bli fri som människa, och få ett fantastiskt liv, det är att vara fri från beroenden. Både av knark, alkohol, men även från mobilen. Mobilen är farligast genom att ingen ser den som ett vapen och dessutom så finns det ju så mycket bra man kan använda mobilen till.

Lösningen släng mobilen åt helvete eller skaffa dig tonvis med självdisciplin

Klaus Schwab. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum
Klaus Schwab. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum

Så ett gott råd till dig som vill få ett fantastiskt liv: Stäng av mobilen om du inte har den självdisciplin som behövs. Ta kontroll över ditt liv i stället!

Jag vet att de kommer att vara massor av människor som kommer bli upprörda just nu för att jag vädrat denna åsikt. Jag kan verkligen inte bry mig mindre och jag vet vad reaktionen blir när man tar bort drogen från den som är beroende. Det blir ett jäkla liv.

Jag kan tyvärr inte bortse från det jag ser och det är att vi måste börja med oss själva innan vi har förmågan att förändra världen. Jag ser runt omkring mig att mobilen är det värsta vapnet som mänskligheten någonsin skapat. Vi behöver den, vi älskar den och den har blivit en del av vår kropp. Eller som Klaus Schwabs vän säger: vi är redan androider, då mobilen redan är en del av oss. Hälften människa och hälften maskin.

Uppdaterad 20230829 med film.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

4 KOMMENTARER

 1. Heja TL. Mycket bra artikel.
  Jag har en gammal Nokia modell 100 står det inuti + made in china. Kontantkort. 109:-/m.

  Men batteriet kan lätt tas ur och då kan apparaten inte spåras.

  Den innehåller inget om mina köp eller annat . En polis som tänkt utreda mig för ”hmf” sliter sitt hår…inga upplysningar alls.

  Alla kontantkort skulle ju registreras för en tid sedan. Men i en familj / vänkrets som kör med kontantkort kan man ju regga åt varandra , för att göra lite motstånd mot integritetskränkningarna från staten.

  Nej..ingen smartphone och ingen bank-id….det funkar bra med vanligt ID kort eller kk om man måste identifiera sig.

  En vanlig laptop tvingas men ju ha ,och dessa samlar info som man inte vill skall hamna i orätta händer , vilka förstår ni nog –alltså köper jag regelbundet nya t.e.x på pantbanken , eller i butik och ger min gamla till min polske kompis som rensar den…och ger till något av barnen eller använder själv i Polen.

 2. Bra artikel som belyser det faktum att ytligheter påverkar från det vi borde göra till meningslöst surfande.

  Det många aldrig ens reflekterar över är det faktum att det gränsvärden för mobilstrålning som vi har i Sverige är katastofalt mycket högre än de gränsvärden som finns inom EU!!! Att tro att detta inte skulle kunna ha en negativ påverkar på biologiskt liv är väldigt naivt och går tvärsemot det faktum att den normala bakgrundsstrålningen från vår planet är så oerhört mycket lägre.

  Betänk det faktum att människan är en elektrisk varelse vars nervimpulser styrs av elektricitet och att en störning av dessa nervimpulser förmodligen ej är naturligt eller på något vis nyttigt.

  Fundera över varför insekterna inklusive bin till stor del har försvunnit vilket allvarligt påverkar växtligheten av våra livsuppehållande grödor.
  Fundera också över varför alltmer av samhällsfunktionerna styrs över till nödvändigheten att alla har en så kallad smartphone.

  Det finns väldigt mycket forskningsrapporter som motsäger den vanligt förekommande idén att mobilstrålning skulle vara ofarligt och inte påverkar kroppen negativt.

  Det finns mängder med argument som talar emot att vi alla skulle låta oss styras av mobiltelefonin istället för att själva styra över våra liv!!!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter