Edward Snowden – en av de främsta visselblåsarna någonsin

Edward Snowden öppnade ögonen på många med sina avslöjanden om storskalig amerikansk spionagebetonad avlyssning, långt ifrån alltid med militära syften. Händelserna som började nystas upp för 10 år sedan, nästan på dagen, aktualiserar frågan, som lever än idag. Tillsammans med Julian Assange är Snowden kanske den störste avslöjaren av statligt spionage.

Bakgrund

Edward Snowden föddes den 21 juni 1983. Hans familj var amerikansk medelklass, med många medlemmar på höga statliga poster. Han var uppenbart begåvad men splittrad och fick aldrig någon regelrätt akademisk examen.

2004 sökte han sig till den amerikanska armén men blev avskild av medicinska orsaker. Efter ett högsäkerhetsklassat jobb som säkerhetsvakt kom han 2006 till CIA och blommade ut som elitprogrammerare med allt större ansvarsuppgifter. Efter en diplomatisk placering i Schweiz blev han desillusionerad av moralen inom CIA och lämnade myndigheten 2007.

Som anställd på Dell, en leverantör till NSA1, fick han allt större befogenheter och allt djupare insikter i verksamheter som den amerikanska allmänheten fick veta väldigt lite om. Det pågick spionage av enorm omfattning inom NSA som amerikanska myndigheter inte ville låtsas om eller försvara, bland annat mot privatpersoner och vänligt sinnade regeringar.

Redan på Dell började Snowden kopiera ner avslöjande dokument – kanske 50 000 av de totalt 200 000 som han skulle komma att publicera.

Läckan och dess början

15 mars 2013 tog Edward Snowdens tålamod slut, och han bytte till ett klart sämre betalt jobb på en mindre leverantör till NSA, Booz Allen Hamilton, nu med syfte att samla så mycket bevis mot NSA:s okända spaningsverksamhet som möjligt. Snowden fick allt fler behörigheter och arbetade sig upp mot allt högre befattningar med sin tekniska kompetens och fick efter en tid mycket stort förtroende överallt i USA:s underrättelseväsen.

Enligt honom själv var han en spion i allt utom namnet – han arbetade utomlands, under ett antaget namn, för att ta reda på information om andra utanför USA. Han gjorde också flera försök att övertyga beslutsfattare inom NSA om det oetiska i många av myndighetens ageranden.

Från och med 5 juni 2013 började dokument om alla oegentligheter komma ut, genom Edward Snowdens försorg, först till Washington Post och The Guardian, sedan till media över hela världen. Avslöjandena fyller många tjocka böcker, men en sak som var helt obekant för de flesta var att Kanada, Australien och Storbritannien samarbetade djupt och oupplösligt om elektroniska underrättelser. På ett sätt håller man fortfarande på att gå igenom och tolka materialet. Bland oräkneligt många avslöjanden fanns att Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade varit avlyssnad.

Snowden idag

Efter sina avslöjanden började Snowden med att fly till Hongkong, men lämnade snart Hongkong för Ryssland. Idag lever Edward Snowden på den enda plats där det amerikanska rättsväsendet inte kan komma åt honom – i Ryssland, som rysk medborgare. Hans avslöjanden har konsekvenser än idag.

Snowden offrade sitt vardagliga liv för att folket skulle få kännedom om den mycket kränkande övervakning som myndigheterna utsatte dem för. Tillsammans med Julian Assange räknas Edward Snowden som två av vår tids största visselblåsare.

Sanningen kommer, och den går inte att stoppa

Edward Snowden
  1. NSA har ingen motsvarighet i Sverige, men kanske kan man tänka sig ett väldigt förstärkt och utökat FRA []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter