Efter krigshetsen – så reagerar de svenska barnen

Svenskar bör förbereda sig på krig, var budskapet som mötte befolkningen under gårdagen. Nu har rädslan för krig nått barnen, och Lilla Aktuellt uppger att de har fått in hundratals kommentarer från skrämda barn.

Såväl överbefälhavare Micael Bydén som Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, sade under måndagen att svenskarna måste förbereda sig på att det kan bli krig i Sverige. Uttalandena väckte starka reaktioner, och i en sändning i Frihetsnytt spekulerade chefredaktören Victor Eriksson om retoriken skruvats upp för att göra svenskarna mer positiva till ett snabbt Nato-inträde.

Det var dock inte bara den vuxna delen av befolkningen som nåddes av det graverande krigsbudskapet. Nu rapporterar Göteborgs-Posten att SVT:s Lilla Aktuellt fått in hundratals kommentarer från barn som är rädda för vad de tror är ett stundande krig.

Hundratals kommentarer från rädda barn

Lilla Aktuellt, som sänder nyheter anpassade för barn, valde att inte sända regeringens krigsutspel för att inte bidra till ytterligare rädsla. Nu skriver man dock att många barn har hört av sig och velat se en förklaring till de krigsrykten de har stött på det senaste dygnet.

Lizette Edfeldt, programledare på Lilla Aktuellt, säger att det finns flera ämnen som brukar göra barn extra oroliga, bland annat ”klimathotet”, krig och gängvåld.

Lilla Aktuellt förbereder i skrivande stund en video till den sociala medieplattformen Tiktok, som man hoppas ska göra barnen mindre rädda. Dessutom kommer programmet öppna en chatt där barnen kan ställa frågor till psykologer och experter.

Uppskruvad retorik

I denna artikel tar Frihetsnytt upp överbefälhavarens och M-ministerns uttalanden om ett kommande krig. Artikeln tar även upp att Nato-inträdet var tänkt att göra Sverige tryggare – men att krigsretoriken sällan varit lika uppskruvad som nu.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Som jag ser det är det Väst med Boden och Schwab som hetsar mot krig. Nato använder Sverige som friplåt för att flytta fram till Rysslands gräns. Jag tror att politikerna inte vågar kolla försvarsviljan hos svenska skattebetalare och våra kulturberikare , därför NATO.

  2. Det här är bara bra! Visa folket var ni står. Inget folk i hela världen vill ha krig förutom de som är Krigskåta. Följ pengarna som man brukar säger.
    Vår regering är vår fiende samt de som Sverige lyder under. Inte Ryssland eller annat land.
    De lägger onaturliag ord i sin mun. Men allt i dag är tvärtom.
    Vi har sinnessjuka människor på plats som styr vårt land, vår värld.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter