Efter minskad efterfrågan – här är värdet av det slängda vaccinet

Gamla covidvacciner kommer kosta de europeiska länderna många miljarder kronor. Enligt en läkemedelsjätte, som tjänat betydande summor pengar på vaccinförsäljning, är slöseriet ”en oundviklig konsekvens av en pandemi”.

I slutet av 2022 rapporterade Svenska Dagbladet och Frihetsnytt om hur mycket pengar läkemedelsjättar likt Pfizer och Moderna tjänat på covidvaccinen. Under åtta månader hade de största läkemedelsbolagen intäkter på hela 900 miljarder kronor enbart från vaccinförsäljning. De bolag som tjänat mest pengar är Moderna, Johnson & Johnson och Pfizer.

Nu visar det sig att läkemedelsjättarna har lyckats sälja så pass många doser vaccin till Europa att långt ifrån alla har kunnat användas – vilket konkret betyder att vaccin till ett värde av 22 miljarder kronor kommer att slängas.

Hetsköpte vaccin – nu får det slängas

Anledningen till slöseriet är flera – bland annat skriver Financial Times att en minskning av corona-fall och tester har lett till att efterfrågan är lägre hos befolkningarna. En annan orsak är att flera europeiska regeringar ska ha varit så ivriga att köpa vaccinet Paxlovid att de hade svårt att beräkna hur många doser som skulle gå åt.

Zoltán Kovács. Foto: X/ Zoltán Kovács
Zoltán Kovács. Foto: X/ Zoltán Kovács

När media skrev som mest om den så kallade Omicron-varianten – omkring december 2021 – var Storbritannien snabba och köpte in stora mängder Paxlovid. Denna månad blev dock en miljon av pillren för gamla, och över en halv miljon piller kommer att behöva slängas i januari. I februari tvingas man slänga ytterligare 650 000 piller.

Alla länder är dock inte villiga att betala för de överblivna doserna. Frihetsnytt har tidigare skrivit om att Pfizer nyligen stämde Ungern och Polen, som vägrar betala för de stora mängder vaccin som levererats av läkemedelsjätten i en överenskommelse med EU. Enligt den ungerska regeringens talesperson Zoltan Kovacs är det ”uppenbart att vaccinen var beställda och påtvingade medlemsstaterna i onödigt stora kvantiteter”.

Inte problematiskt enligt Pfizer

Pfizer, som tjänade och fortfarande tjänar betydande summor pengar på vaccinförsäljning och så kallade vaccinpass, säger i ett uttalande som lyfts fram av Financial Times att slöseriet är ”en oundviklig konsekvens”:

”Förfall och förstörelse av doser kan vara en oundviklig konsekvens av en pandemi, en naturlig följd av tillverkare och regeringar som gemensamt strävar efter att snabbt tackla folkhälsokrisen med det övergripande målet att skydda sina befolkningar.”

Hårt motstånd stoppade tvångsvaccinering

Något som skulle öka vinsten för läkemedelsbolagen ytterligare skulle vara om EU-länderna införde obligatorisk vaccinering, något som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var inne på år 2021.

Skulle tvångsvaccinering införas skulle det innebära att en ovaccinerad person inte skulle kunna resa, röra sig fritt, arbeta inom vissa yrken eller gå på restaurang, vilket skulle leda till en sällan skådad inskränkning av mänskliga rättigheter.

Hot om obligatorisk vaccinering och de nedstängningar som gjordes under pandemin stötte på rejält motstånd, där tiotusentals personer i Europa demonstrerade och uttryckte sitt missnöje över åtgärderna. Många ställde sig även skeptiska till själva vaccinet, som man menar är relativt otestat och kan leda till allvarliga biverkningar.

Tack vare såväl folkligt som politiskt motstånd talas det dock allt mer sällan om att införa obligatorisk vaccinering mot covid-19.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter