Efter riksdagskaoset – så ser svenskarna på könsbyteslagen

Den planerade könsbyteslagen har skakat om rejält i den svenska politiken och kan innebära slutet för vissa politikers karriärer. Nu får svenska folket säga sitt om lagförslaget.
Ulf Kristersson vill tvinga igenom den hatade könsbyteslagen. Foto: Wikipedia/ News Oresund/ CC BY 2.0 DEED
Ulf Kristersson vill tvinga igenom den hatade könsbyteslagen. Foto: Wikipedia/ News Oresund/ CC BY 2.0 DEED

Frihetsnytt har återkommande rapporterat om de intensiva debatter som hållits om förslaget för en ny könsbyteslag, som ska göra det lättare byta juridiskt kön1. Statsminister Ulf Kristersson har stött på ett så kompakt motstånd i sitt eget parti, Moderaterna (M), att det talas om att detta kan innebära slutet för honom som politiker.

Att det finns ett politiskt motstånd i riksdagen (både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tar enhälligt ställning mot lagförslaget, medan flera moderater och socialdemokrater vänder sig mot sina partiledningar) har blivit tydligt. Men hur ser egentligen svenska folket på förslaget?

Så säger opinionen

I en opinionsundersökning som TV4 har gjort tillfrågades 1 001 personer i åldern 18-84 år vad de tyckte om förslaget. 59 procent ansåg att det var dåligt (38 procent – mycket dåligt, 21 procent – ganska dåligt), medan 22 procent tyckte det var bra (8 procent – mycket bra, 14 procent – ganska bra). 10 procent svarade ”varken eller”, medan 9 procent svarade ”tveksam/vet ej”.

Det innebär att en majoritet av svenskarna motsätter sig lagförslaget och att den största gruppen som har en åsikt är starkt emot det.

Tisdagen den 16 april kommer riksdagen att debattera förslaget och onsdagen den 17 april kommer omröstningen att äga rum.

  1. ”Juridiskt kön” är den könstillhörighet som står angivet på pappret, däribland myndighetsdokument och id-handlingar. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter