Elitens maktbolag köper bitcoinföretag – småsparare oroliga

Kapitalförvaltningsbolaget BlackRock har plötsligt ändrat uppfattning om Bitcoin. Man inte bara grundar en Bitcoinfond utan går även in i så kallad mining, det vill säga utvinningen av nya Bitcoin och underhåll av Bitcoinsystemet. Bedömare menar att detta kan vara positivt för priset, men farligt för funktionen.

Nyhetsbrevet Cryptoslate rapporterar att BlackRock, världens största kapitalförvaltare har siktet inställt på det oberende betalningssystemet Bitcoin. Den judisk-amerikanska förvaltningsjätten nöjer sig inte med att introducera en Bitcoinfond. Man ger sig även in i själva tekniken bakom Bitcoin – något som bedömare ser som en fara för betalningssystemets integritet.

Enligt Cryptoslate har BlackRock ännu bara gått in med minoritetsposter i de fem största miningföretagen, med totalt motsvarande drygt fyra miljarder kronor. Man har emellertid i sin befintliga verksamhet visat att man både kan och vill utöva ett stort och politiserat inflytande över de börsbolag där man är minoritetsägare. BlackRock’s maktutövning har beskrivits dels av Frihetsnytt och dels av Palaestra Media, i filmen Makthavarna du aldrig valde.

Ett betalningsnätverk utan ledare

Bitcoin-mining är en process där vem som helst med en processorstark dator kan skapa nya bitcoin. Men ”miners” har även en annan uppgift i nätverket. Samtidigt som en miningdator arbetar för att gissa sig fram till de teckenkombinationer som gör att en ny Bitcoin skapas, extraknäcker den med att kontrollera de transaktioner som andra gör på nätverket.

Mot en mindre avgift kontrollerar miningdatorna världen över de betalningar som flödar genom nätverket. Tack vare detta kan ingen fuska eller falskmynta. Dessa noder har alla tidigare Bitcointransaktioner i sin databas – och ett inflytande när det gäller att godta eller förkasta föreslagna ändringar i Bitcoins regelverk.

Ytterligare två kategorier av noder har inflytande över nätverkets teknik: Börserna och de små privata noderna. Utvecklingen av Bitcoin styrs på så sätt att varje ny teknisk uppdatering måste godkännas av de flesta noderna för att få genomslag. Men det sker ingen omröstning – nodernas ägare väljer att installera eller inte installera den föreslagna uppdateringen. Mynt som en grupp noder skapar eller sänder på ett sätt som inte stöds av resten av nätverket är därmed inga riktiga bitcoin och saknar värde.

Konservativ majoritet

Bitcoinvärlden är konservativ och utkämpade ett ”inbördeskrig” mellan 2015 och 2017, då ett antal stora börser och några rika aktivister försökte ändra på tekniken. Den nya tekniken hade inneburit tekniska fördelar men samtidigt givit större börser och miners ett försprång över de mindre, vilket hade lett till centralisering.

Eftersom de flesta noder kontrollerades av mindre aktörer och frihetligt sinnade män, misslyckades framstöten. De konservativa avgick med segern i vad som kom att kallas för ”The Blocksize War”. Hur det blir nästa gång, när världens rikaste och mäktigaste sitter med vid bordet, är en annan fråga.

George Gammon, amerikan verksam i Colombia, ser faror för Bitcoin i en framtid där den finansiella eliten har inflytande. Både på grund av deras kommande Bitcoinfonder och genom deras inflytande i miningföretagen.

Framförallt menar Gammon att BlackRock’s långsiktiga mål med att starta en Bitcoinfond, en så kallad ETF, (”exchange-traded fund”), inte torde begränsa sig till den lilla vinst man kan göra, genom att agera mellanhand när människor vill köpa Bitcoin genom sin börsmäklare.

Fractional reserve bitcoin?

Enligt Gammon är ett av BlackRocks mål förmodligen detsamma som Amsel Rotschilds mål var när denne på 1700-talet började sälja guldcertifikat, säkrade i fysiskt guld som han själv förvarade. Plötsligt fanns det certifikat i omlopp för mångdubbelt fler guldtackor än de som fanns i förvaringsrummet – detta räknas som födelsen för den bankirpraxis som gäller än idag, ”fractional reserve banking”. Om BlackRock etablerar motsvarande praxis för Bitcoin skulle detta innebära att bolaget får möjlighet att påverka priset genom att öka utbudet.

Det andra problemet är BlackRocks växande inflytande över miningen. Det torde vara uppenbart att BlackRock, om företaget hade deltagit i blocksize-kriget 2015, hade lagt sin tyngd på den sida som förespråkade större, industriella lösningar. BlackRock är inte ett företag som oroar sig för en smygande centralisering – snarare tvärtom.

Arbete eller ägande avgör?

George Gammon går så långt som att förutspå att BlackRock kommer att vilja ändra på den säkra men energikrävande valideringsprincip som Bitcoin är uppbyggt på. Denna princip, POW, (”proof of work”), innebär att minerdatorerna måste ”arbeta” för att skapa nya Bitcoin.

Eftersom datorer behöver elström och eftersom Larry Fink vid BlackRock är en entusiastisk pådrivare av Klaus Schwabs klimatagenda, ligger det i farans riktning att Fink kan komma på idén att förstöra bitcoins grundidé genom att ändra driftsprincipen från POW till POS (proof of stake). POS är nämligen mer ”klimatsmart” och kan sammanfattas i mänskliga termer: den som är arbetsskygg, men har mest pengar, är den som bestämmer.

Bedömare menar att POS-principen är den som BlackRock och dess bundsförvanter inom institut som WEF, Romklubben, Bilderbergsgruppen, Trilaterala Kommissionen, Moderaterna och Sveriges riksdag är väl förtrogna med.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Eftersom jag saknar kunskap om datorer annat är det mest grundläggande t.e.x att kunna logga in på FrihetsNytt har sådant som bitcoin aldrig intresserat mig.
    Är man okunnig om affärer är det bästa att amortera av lån , eller ett fasträntekonto 6-12 mån…4 % . Man skall inte ge sig in i saker man inte förstår.
    Min fd. klasskamrat fick ett arv och köpte 100 grams guldtackor för 300 000 :- . Tja..om det blir krig kan han väl ta dom med sig , och priset på guld är väl rätt stabilt.
    Är man pensionär tycker jag man skall fundera över sitt boende. Bor man i villa kan det vara dags att sälja och flytta till en marklägenhet –man bör tänka lättskött och praktiskt och att man tänker på att kunna undvika ” hemtjänst” som består i att en utländsk icke svensktalande rusar in och tittar på klockan för att hinna till nästa.


    På tal om bitcion läste jag på Dagens Juridik att skatteverket spionerar på bitcoin affärer också –det är inte alls så hemligt som folk tror.—en person upptaxerades 400 000 för påstådda bitcoinvinster.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter