Enormt väljarmotstånd mot könsbyteslag

Idag ska riksdagen rösta om den hårt kritiserade könsbyteslagen. Medan kritikerna mobiliserar för att stoppa den är det tydligt att stödet är minimalt hos väljarna.

Lagförslaget om att göra det lättare att byta juridiskt kön1 (däribland att åldersgränsen sänks från 18 till 16 år) har stött på ett kompakt motstånd. Både Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) är uttalade motståndare till förslaget, medan Socialdemokraternas (S) och Moderaternas (M) partiledningar stött på ett starkt motstånd inom partierna.

Väljarna säger sitt

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om en opinionsmätning som visar att en majoritet av svenskarna motsätter sig förslaget. Nu visar det sig att det folkliga motståndet är en trend som håller i sig.

Enligt en undersökning från Demoskop/Aftonbladet är 60 procent av väljarna emot förslaget. 1 806 personer i åldern 16 till 79 år intervjuades.

Förespråkarna har inte folket med sig

Starkast är motståndet inom Tidöpartierna (M, KD, Liberalerna (L) och SD). Trots att partiledningarna för M och L har tagit ställning för förslaget är det få av väljarna som stödjer det. 83 procent av M:s väljare är och 60 procent av L:s väljare är emot lagen, jämfört med 5 procent (M) respektive 23 procent (L) som är för.

De som röstade på regeringspartierna är inte positiva till könsbyteslagen. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED
De som röstade på regeringspartierna är inte positiva till könsbyteslagen. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED

Även bland Socialdemokraterna motsätter sig väljarna förslaget. 46 procent är emot och 24 procent för.

Det parti där stödet är starkast är Centerpartiet (C), där 57 procent stödjer könsbyteslagen, mot 16 procent mot. Inom Vänsterpartiet (V) är 48 procent för och 25 procent mot, och i Miljöpartiet är 47 procent för och 28 procent mot.

Moderaterna
83 procent mot
5 procent för
12 procent vet ej


Liberalerna
60 procent mot
23 procent för
17 procent vet ej

Kristdemokraterna
87 procent mot
13 procent för
0 procent vet ej

Sverigedemokraterna
89 procent mot
4 procent för
7 procent vet ej

Socialdemokraterna
46 procent mot
24 procent för
29 procent vet ej

Miljöpartiet
28 procent mot
47 procent för
25 procent vet ej


Centerpartiet
16 procent mot
57 procent för
27 procent vet ej


Vänsterpartiet
25 procent mot
48 procent för
28 procent vet ej

  1. Den könstillhörighet som står angiven på pappret, såsom myndighetsdokument och id-handlingar. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter