EU hotar Twitter igen

Twitter valde under ledning av Elon Musk att lämna EU:s censurreglering vilket fått EU-representanter att se rött. Nu hotar EU-kommissionens vice ordförande Twitter: ”Twitter har valt den hårda vägen”

Twitter har sedan Elon Musk tog över utmärkt sig som en plattform som står upp för yttrandefrihet och demokrati. Att de nu tar ställning för det fria ordet har hyllats världen över men det är inte alla som är lika positiva.

EU är en av aktörerna som tycker att Twitters plötsliga yttrandefrihet är ett problem.

EU-kommissionären hotar Twitter

Twitter valde under föregående vecka att lämna den ”frivilliga” sociala mediekoden för uppförande som EU vill att sociala medier ska följa, vilket Frihetsnytt rapporterade.

Detta har fått flera EU-representanter att se rött och den senaste att uttala sig är Věra Jourová som är EU-kommissionens vice ordförande för ”Värderingar och transparens”. I en intervju berättade hon att Twitter valt ”konfrontation” när de valde att lämna det ”frivilliga” systemet rapporterar ReclaimTheNet.

– Vi tror att detta är ett misstag av Twitter. Twitter har valt den hårda vägen. De valde konfrontation, säger Jourová.

Hon bekräftar att systemet är frivilligt men säger ändå, motsägelsefullt, att Twitter har valt en konfrontation och att plattformen nu kommer att granskas kraftfullt. Om ett system är frivilligt men ändå kommer med repressalier om man inte följer det är nog enligt många knappast att anse som frivilligt.

– Detta märktes mycket av kommissionen och jag vet att koden är frivillig. Men gör inga misstag – genom att lämna koden har Twitter väckt stor uppmärksamhet och dess agerande och efterlevnad av EU-lagstiftningen kommer att granskas kraftfullt och skyndsamt, säger Jourová.

Elon Musk
Elon Musk kamp för yttrandefriheten får EU att reagera. Foto: Wikipedia/ U.S. Air Force

Tvingar igenom censuren genom lag

För att ytterligare befästa censuren har EU röstat igenom en censurlag, Digital Services Act (DSA), som träder i kraft den 25 augusti. Det frivilliga systemet var alltså inte tillräckligt eftersom det möjliggör för plattformarna att gå ur det.

– Om Twitter vill driva och tjäna pengar på den europeiska marknaden måste den följa lagen om digitala tjänster, sade Jourová.

Hon passar även på att hylla de tidigare anställda på Twitter som numera fått sparken. Enligt henne skulle dessa minsann ha gått med på att samarbeta med EU och genomföra den censur de anser är så viktig.

– Många som arbetade på Twitter hade samarbetat med oss … Det är sorgligt. Twitter hade mycket kompetenta och beslutsamma [anställda] som förstod att det måste finnas ett visst ansvar, ett förstärkt ansvar från plattformarnas sida, säger hon.

Att Elon Musk valde att sparka 80 procent av personalen, däribland de som sysslade med censur, visade sig vara rätt beslut. Om inte hade hans kamp för yttrandefriheten varit ännu svårare att genomdriva.

Vad är det EU är rädda för?

Många har höjt på ögonbrynen när EU på ett sådant kraftfullt sätt går till angrepp mot Twitter för att de värdesätter yttrandefriheten före censuren och många undrar vad det är EU är så rädda för.

Att en åsikt är så olämplig att den inte ens får yttras och därmed måste lagstadgas mot och bekämpas med censur är en mycket farlig väg att gå.

Att förbjuda åsikter eller förbjuda människor från att yttra den är något som oftast förknippas med diktaturer. Att börja förbjuda något är en farlig väg att gå och att hindra yttrandefriheten är i grunden ett brott mot demokratin.

”Friheten att kritisera idéer – vilken idé som helst, även om de är uppriktigt hållna övertygelser – är en av de fundamentala friheterna i samhället. Och lagen som försöker säga att du kan kritisera eller förlöjliga idéer så länge de inte är religiösa idéer är sannerligen en väldigt egendomlig lag. Det visar på främjandet av idén att det bör finnas en rätt att inte bli förolämpad. Men enligt min åsikt är rätten att driva med något mycket viktigare för ett samhälle än rätten att inte bli förlöjligad, eftersom det första är frihet och det senare förtryck.”

– Rowan Atkinson
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter