EU röstade för lagstiftning av AI

Nu har första lagstiftning mot artificiell intelligens (AI) röstats igenom i EU-parlamentet. Även om det inte innebär en omfattande reglering kan åtminstone en okontrollerad utveckling av AI stävjas.

Under onsdagen röstade EU-parlamentet för ett förslag från EU-kommissionen som innebär att utvecklandet och användandet av AI ska reglera. Med röstsiffrorna 499 för, 28 mot och 93 personer som lade ned sina röster, har nu världens första lagstiftning mot AI röstats igenom, rapporterar Omni.

Den 5 juni skrev Frihetsnytt om det lagförslag som presenterades av EU-kommissionen, där man ville se en märkning av produkter som skapats av AI, i syfte att motverka spridning av falska, men väldigt verklighetstrogna bilder som folk lurades att tro var äkta.

Enligt The New York Times kommer den nya lagstiftningen ställa krav på att användarna och utvecklarna av AI ska vara öppna med hur man använt tekniken för att skapa texter och bilder.

Det som har orsakat debatt inom EU är möjligheten att använda ansiktsigenkänning, vilket ska vara effektivt för att bekämpa brott men samtidigt innebära ett allvarligt intrång i den personliga integriteten. På den punkten fattades inga beslut, utan EU ska förhandla med varje enskilt medlemsland om hur det ska användas.

Den senaste tiden har AI gett upphov till en omfattande debatt och tekniken har gått väldigt snabbt framåt. Däribland Elon Musk och flera tech-entreprenörer har varnat för vad en okontrollerad utveckling kan leda till. Den nya lagstiftningen utgör inget skydd mot de risker som AI innebär, men innebär ändå att steg har tagits för att reglera detta. Det återstår att se vilka undantag som kommer tillåtas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter