EU till ny attack mot svenska A-traktorer

Att bo ute på landsbygden kan innebära svårigheter för ungdomar som vill kunna röra sig fritt. Nu vill EU-parlamentet göra det ännu svårare genom att begränsa möjligheten att köra A-traktor.

Hösten 2022 rapporterade Frihetsnytt att EU-parlamentet ville utreda om svenska 15-åringar skulle tillåtas köra A-traktorer (ombyggda bilar som inte får köra fortare än 30 km/timmen) om de har mopedkort. Detta fick hård kritik för att det skulle slå mot ungdomarnas rörelsefrihet.

Under onsdagen röstade EU-parlamentet för att höja åldersgränsen till 16 år, samt införa hårdare krav för att kunna ta körkort. Paradoxalt nog innebär det även att hastighetsgränsen höjs från 30 kilometer/timmen till 45 kilometer/timmen, rapporterar TT (genom Aftonbladet).

”Enorm frihetsinskränkning”

Det har väckt stor ilska bland flera svenska EU-parlamentariker, däribland centerpartisten Emma Wiesner, socialdemokratern Helene Fritzon, moderaten Tobies Tobé och vänsterpartisten Malin Björk.

– Jag är förbannad. Att höja åldersgränsen för Epor är en enorm frihetsinskränkning för ungdomar, framför allt på landsbygden, skriver Wiesner i ett sms till TT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Njae…på min tid hade vi moped……men det går inte längre—moppekillar blir rånade och mopeden stulen…

    så då har detta med en riktig bil som går i 30 kommit…men ingen säger sanningen…att unga killar ständigt är offer för invandrat våld.
    Men det är oerhört irriterande att ligga bakom en bil som kör 30 …

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter