Farliga bekämpningsmedel har använts i odlingar

Forskning kring bekämpningsmedel som visat att de kan vara farliga för människohjärnan har länge mörkats av tillverkarna, då resultaten inte har lämnats vidare till vare sig svenska eller europeiska myndigheter. Detta enligt en forskningsstudie vid Stockholms universitet, rapporterar SVT.

Har använts mot svampangrepp

Ämnet Fluazinam har sedan länge använts mot svampangrepp i odlingar av potatis och lök i Sverige. Ämnet introducerades i Nederländerna redan 1992 men åtföljdes av flertalet djurstudier under 00-talet som påvisade att substansen minskade storleken på råttungars hjärnor och även försenade deras könsmognad.

Samma effekt hade även bekämpningsmedlet Abamectin som använts mot främst insektsangrepp i växthusodlingar inom EU. Bland annat för gurka, paprika, jordgubbar, sallad och örtkryddor.

Tillverkarnas skyldighet att informera

I detta fall har det varit tillverkarnas egna studier som kunnat påvisa effekterna och därmed är bolagen i högsta grad skyldiga att delge studiernas resultat till den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA. Att inte göra det kan få stränga påföljder och bryter även mot etiska principer.

Det är ett klart brott mot lagstiftningen och etiken, säger forskaren Axel Mie, som är doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien.

Fusk – en ganska vanlig företeelse

Det hade gått mellan 14-21 år från det att djurstudierna på Fluazinam publicerades till det att EFSA ens fick kännedom om dem. Detta trots att resultaten från samma studier hade skickats till amerikanska myndigheter vid de aktuella tidpunkterna.

Det är dessvärre inget unikt då forskarnas granskning av dokumentationen visar att många bolag har fuskat med att delge sina forskningsresultat. Tillverkarna av bekämpningsmedlen har i ungefär en fjärdedel av fallen undanhållit studieresultaten från EFSA vilket kan få allvarliga konsekvenser. Särskilt med tanke på att hälsoskyddande förbud uteblir:

Jag tycker det är hårresande. Det leder till att myndigheternas bedömningar blir otillförlitliga och till att hälsoskyddande förbud uteblir”, säger Mie.

Forskarna har idag informerat EFSA om studierna och för närvarande pågår en utvärdering på EU-nivå för flera av substanserna.

Har även hittats på lekplatser

Fluazinam har även används mycket på äppelodlingar i Sydtyrolen i Italien där rester av medlet har hittats på lekplatser. Här blir gravida och barn i området exponerade när odlingarna besprutas och bekämpningsmedlen sprids med vinden i dalgångarna.

Då exponeringen för bekämpningsmedlet bara testats på råttor och andra djur, är det många som frågar sig hur farliga de är för människor. Axel Mie menar att det som är farligt för råttor med största sannolikhet är skadligt för oss också.

Hjärnans utveckling är väldigt lik hos råttor och människor. Vi måste utgå från att om en substans skadar en råttunges hjärna så skadar den förmodligen oss också. Men vi kan ju inte testa de här substanserna på människor, det vore farligt och oetiskt och skulle bryta mot lagen.

Köp ekologiskt (obesprutat)

Han menar dock att oron för bekämpningsmedelsrester inte får spilla över så att man helt undviker inköp av frukt och grönt i butiken. Han menar att man bör välja ekologisk mat ifall man vill minska sitt intag av bekämpningsmedel.

Om du ska handla och vill minska ditt bekämpningsmedelsintag kan du välja ekologiskt mat. Du kan välja mat som produceras i Sverige eller inom EU för vi har lite vassare regler. Du kan tänka på att äta varierat, då får du inte i dig jättemycket av en sak”, säger han i en intervju i Morgonstudion.

Ett annat tips som många ger ifall valet står mellan den konventionella inhemska grödan och den ekologiska, utländska grödan så är den inhemska bäst i de flesta lägen. Särskilt ifall den utländska ekogrödan kommer från länder utanför Norden.

I dessa finns oftast inte alls samma hårda reglering kring bekämpningsmedel och användningen av övriga kemikalier vid odlingarna. Vill man vara helt säker kan man förutom att köpa ekologiskt även odla egna grönsaker hemma i trädgårdslandet eller blomkrukorna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter