Fick farliga kemikalier i vattnet – så blev domen

En hel kommun drabbades av skadliga kemikalier i dricksvattnet och flera personer skadades av det. Målet, där kommuninvånarna kräver det ansvariga bolaget på skadestånd, har nu avgjorts i Högsta domstolen.

Under tisdagsmorgonen meddelade Högsta domstolen (HD) domen i mål T 486-23 mellan de 150 kommuninvånarna i Kallinge kommun, Skåne, och det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik AB. Ärendet gällde de skador som invånarna drabbats av efter att kemikalien PFAS1 förekommit i dricksvattnet. Frihetsnytt skrev om målet under måndagen och den kommande domen.

Frågan kom in till Blekinge tingsrätt 2016, där fick kommuninvånarna rätt. Men i Hovrätten över Skåne och Blekinge revs beslutet upp. I Högsta domstolen har kommuninvånarna idag fått rätt. HD ändrar hovrättens beslut och fastställer att Ronneby Miljö och Teknik AB ska ersätta kommuninvånarna för de skador som de drabbats av.

Hur stort skadeståndet blir framkommer inte i domen, men Ronneby Miljö och Teknik AB ska stå för rättegångskostnaderna utöver skadeståndet.

Fler kommuner bör följa

Ingenjören och vattenreningsexperten Tage Tuvheden, som tidigare har kommenterat frågan, välkomnar domen men anser att liknande åtgärder behöver göras i fler kommuner.

Det tycker jag var väldigt bra, men det är bara en bit utav det hela. Det här har ju förekommit över hela landet. Så det behöver ta fart i fler kommuner, säger han till Frihetsnytt

Eftersom Högsta domstolens domar är prejudicerande2 kan det innebära att fler kommuner som drabbats väljer att göra som Kallinge.

  1. Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är ett samlingsnamn för mer än 4700 industriellt framställda kemikalier. PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. Idag finns det tusentals olika PFAS-ämnen på marknaden. De hittas bland annat i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer, bekämpningsmedel och skönhetsprodukter. Källor: Wikipedia och Naturskyddsföreningen  []
  2. ”Ett avgörande från Högsta domstolen i en viss rättsfråga. Domstolar är inte enligt lag bundna att följa prejudikaten, men i praktiken uppfattar lägre instanser prejudikaten som mer eller mindre bindande när de ska avgöra liknande frågor.” Källa: Åklagarmyndigheten []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter