Folkmordsrättegång inleds mot Israel vid Världsdomstolen

I och med den brutala krigföringen i Gaza och uttalanden från israeliska ministrar har Israel anmälts för folkmord. Idag ska Israel svara på anklagelserna i den Internationella domstolen i Haag.

Över 23 000 palestinier ska i nuläget ha dödats i det pågående kriget mellan Israel och Hamas. Samtidigt är den humanitära situationen på Gazaremsan katastrofal på grund av den israeliska blockaden, som hindrar mat, vatten, bränsle och läkemedel från att komma in.

Hundratusentals människor har drivits på flykten, medan flera israeliska ministrar öppet talar om att de palestinska Gazaborna ska tvingas migrera, för att istället lämna plats åt israeliska bosättare.

Rättegång inled med förhör

Detta har lett till anklagelser om folkmord och precis innan nyår lämnade Sydafrika in en anmälan om folkmord vid Internationella domstolen i Haag (även kallad Världsdomstolen). Under torsdagen och fredagen ska Israel förhöras om anklagelserna, rapporterar Reuters. Syftet med anmälan har varit att Israel ska upphöra med sina militära operationer i Gaza och få ett slut på dödandet, men processen kan ta flera år.

Utöver Sydafrika har både Brasilien och Colombia uttryckt sitt stöd för anmälan, enligt Reuters. Frihetsnytt kunde under onsdagen rapportera att Belgiens vice premiärminister förespråkade att Belgien skulle göra likadant.

Israelisk oro

Representanter för den israeliska regeringen har försökt framstå som obesvärade inför förhören. Talespersonen Eylon Levy kallar Sydafrikas anmälan för ”absurt blodsförtal” och anklagar Sydafrika för att försöka ge ”politisk och juridisk uppbackning åt Hamas våldtäktsregim”, enligt Reuters.

Men viss oro verkar ändå finnas bland de israeliska ledarna. Under onsdagskvällen gick premiärminister Benjamin Netanyahu ut och tog för första gången avstånd från sina ministrars uttalanden om att tvångsförflytta palestinier från Gaza.

– Israel har inga intentioner om att permanent ockupera Gaza eller tränga undan dess civila befolkning, skriver Netanyahu i ett inlägg på X (tidigare Twitter). Vad som ses som ett förberedande uttalande inför förhören i Världsdomstolen, skriver han även att Israel bekämpar Hamas, inte den palestinska befolkningen ”och vi gör det helt enligt internationell lag”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter