Förslaget – Bara svenska flaggan ska hissas av kommunen

Kommunen ska bara hissa den svenska flaggan utanför kommunhuset. Det förslaget presenterades av kommunpolitikern Morgan Malmborg i samband med pride-veckan. Frihetsnytt har fått en exklusiv intervju med Malmborg där han berättar om frågan, men även hur kommunens sverigedemokratiska politiker har agerat.

Det har pågått en omfattande debatt i Habo kommun i Västergötland, om huruvida andra flaggor än den svenska ska hissas utanför kommunhuset. Orsaken är att kommunstyrelsens arbetsutskott fattat beslut om att man ska hissa regnbågsflaggan i samband med pride-firandet i Jönköping i augusti.

På grund av detta valde det lokala partiet Habodemokraterna att lämna in en motion om att enbart den svenska flaggan ska hissas utanför kommunhuset. I motionen skriver man att ”Flaggan är något som förenar oss svenskar” och ”Att även flagga med andra suspekta flaggor är att ge upp det som håller oss svenskar samman”.

Motionen som lämnades in av Habodemokraterna. Bild: Morgan Malmborg
Motionen som lämnades in av Habodemokraterna. Bild: Morgan Malmborg

”Vi ska vara stolta över den svenska flaggan”

Frihetsnytt har talat med Morgan Malmborg, ordförande för Habodemokraterna och som sitter i kommunfullmäktige för partiet.

Morgan Malmborg. Foto: Morgan Malmborg
Morgan Malmborg. Foto: Morgan Malmborg

Berätta om det som har hänt i flaggfrågan.

I juni månad i år tog KS AU, Kommunstyrelsens arbetsutskott, beslut att de skulle flagga med prideflaggan under Jönköpings pride, som var för ett par veckor sedan. Så de hade redan flaggat. Det hade inte varit uppe i kommunstyrelsen eller fullmäktige.

Så fort jag fick handlingarna till kommunstyrelsen, så såg jag att de hade tagit ett beslut. Då skrev jag samma dag en motion om detta. Jag skickade den även till Jönköpings-Posten, som gjorde ett reportage och intervjuade det moderata kommunalrådet, samt SD:s gruppledare, Olle Moln Teike. Teike svarade att han inte visste om han skulle stödja motionen, men sade själv att han skulle gå i pride-tåget.

Det finns bilder på Teike där han går i tåget, iklädd SD-keps och SD-paraply. Jönköpings-Posten skrev om motionen och intervjuade mig. Jag svarade då att det stred mot min kristna grund, men även att det är många icke-kristna som stödjer att man inte ska hissa pride-flaggan utanför kommunhuset.

Det har även lämnats in ett medborgarförslag om detta, där man har skrivit under med 19 namn, så helt ensam är jag inte om detta.

Är det inom de andra partierna eller är det från privatpersoner utanför politiken?

Det är privatpersoner. Det var en person som jag kontaktade, som sedan samlade in 18 namn, utöver sig själv.

Var det i samband med pride som de hissade flaggan utanför kommunhuset?

Precis, hela den veckan som Jönköpings pride pågick, vilket bör ha varit någon vecka efter Stockholm pride.

Så det var enbart under den veckan och inte året om?

Inte utanför kommunhuset i alla fall. Sen har de ju satt upp pride-flaggor på andra håll, bland annat vid vårdcentralen, där det har suttit en liten vimpel i flera månader. Det är väldigt uppseendeväckande.

Är det fler som har reagerat på detta?

Jag har pratat med jättemånga i SD och andra i kommunen, och ingen begriper vad Olle Moln Teike håller på med. Jag har ju haft ett eget parti sedan sju år tillbaka och han har alltid röstat mot mina motioner innan. Så det är lite lekstuga, om man säger så.

Jag tror att om jag inte hade lämnat in motionen, så tror jag inte att han hade gått i pride-tåget. Han ska alltid göra lite tvärtemot. Han har kommit in nu i värmen med de andra och måste söka samarbete.

Så det är bara han som har gjort på det sättet?

Vi har 290 kommuner och vad jag vet är han den enda gruppledaren som har gått i pride-tåget. Så jag tycker det är uppseendeväckande att han gör så, till och med skyltar med SD-keps och även uttalar sig till media. Han går inte som privatperson, utan går med SD-kläder påsig.

Hur upplever du att sverigedemokraterna i kommunen har ställt sig i flagg- och pridefrågan?

Jag tror att de är lite delade, faktiskt. Jag känner ett par stycken som håller på min linje, och som har sagt det till gruppledaren. Så därför hamnade de lite längre ner på listan.

Tyvärr är det rätt dålig kvalitet på SD:s ledamöter, även här i Habo. De har svårt att rekrytera folk, utan de får nästan ta folk från gatan. Ofta vet de inte ens hur de röstar.

Hur upplever att Sverigedemokraterna överlag förhåller sig till sin politik i kommunen?

Jag har varit gruppledare för SD 2010-2016, och då var vi ju väldigt tajta. Vi var väldigt aktiva. Vi hade fem platser [mandat] och på gruppmötena var alla uppe och hade anföranden och gick igenom allt. Sen är det väldigt talande att Habo är den enda kommunen i landet, där SD inte har ökat mandaten sedan 2014. De har fortfarande bara fem mandat.

14 procent hade vi 2014 och de har fortfarande 14 procent, fast SD på riksnivå har ökat från 12 till ungefär 20 procent. 2022, i senaste valet, 14 procent i kommunen, men 25 procent i riks för Habo kommun. Så det var alltså 11 procent som inte röstade på SD i kommunen.

De flesta som röstar, de röstar inte på SD Habo utan de röstar på Jimmie Åkesson.

I motionen om svenska flaggan som du lämnade in står det att ”vår flagga är under attack från flera håll”. Har det varit prat om det tidigare att den inte ska flaggas?

Inte i Habo, men på riksplanet finns det krafter som vill ta bort den svenska flaggan eftersom den är korsmärkt. Vi ser det inte bara från islamister, utan även från Humanistiska förbundet, som har motionerat att flaggan kränker deras tro, eftersom det är ett kors i den. Så det är från islamister och humanister.

Sen har vi ju sett i Malmö stad, där de har tagit fram alternativa flaggor. Det är ett led i islamiseringen, om man säger så.

Jag tror inte att pride i sig vill byta ut flaggan, men det finns andra krafter som vill göra det.

Som utnyttjar pride för att driva detta?

Javisst! Sen får jag inte ihop det att de som går i pride samtidigt är islamistvänliga. För mig är det en gåta.

Att kräva att vi enbart ska hissa den svenska flaggan, kan det vara ett sätt att höja dess status och dess betydelse?

Precis! Det är det som förenar oss svenskar. Vi ska vara stolta över den svenska flaggan. Kristna som okristna, jag tror att många är stolta över den och den ska vi vara rädda om.

Vet du om det är fler kommuner som har lyft den här frågan på annat håll?

Jag vet ingen som har gjort det. Vad jag vet är jag den enda som har lämnat in en sådan motion.

Hur togs den emot i kommunfullmäktige av de övriga partierna, inte bara sverigedemokrater, utan alla andra som sitter i fullmäktige?

De har inte behandlat det i fullmäktige ännu. Jag presenterade den under förra fullmäktigesammanträdet, sen ska den komma tillbaka inom några månader, i bästa fall. Det har max ett år på sig, åtminstone enligt lagen. Motionen kommer kanske tillbaka i november eller december, eller kanske tidigast i oktober.

Hur är det med EU-flaggan? Flaggas den också utanför kommunhuset?

Jag har aldrig sett det, men det är väl i så fall om det är besök från EU.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Det måste bli självklart att endast svenska flaggan hissas på kommunala flaggstänger.
  När CL tillträder som statsminister 👨‍💼och TL som rikspolischef👮‍♂️ ser jag fram mot en lämplig lag på området.


  Vi har blivit terroriserade i 50 år nu…. (🦹‍♂️av skurkar)
  Hoppas att pendeln svänger tillbaka snabbt !!!

  Då har vi många att göra upp räkningen med. 🐖
  Många PK suggor får flytta med sina ”skyddslingar ” till ”barnets ” hemland.
  Men vad 17 gör vi med sådana som Lena Melin & Co ?? Utlevade och sladdriga gamla suggor…🐷

  Och envisa gubbstruttar som Olle Wästberg och Bengt Westerberg ?? Jag tål inte att ens se dom. 💩

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter